Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Faworki, zwane w wielu regionach chrustem, to must have wśród słodyczy przygotowywanych na tłusty czwartek. Idealnie chrupiące, delikatne i hojnie oprószone cukrem pudrem nie tylko będą pięknie prezentować się na stole, ale i podbiją kubki smakowe nawet największych smakoszy słodkości.
W tłusty czwartek na stołach królują pączki, drożdżówki, oponki i słodkie ciasteczka. Tradycyjnym już elementem są także faworki, zwane także chrustem. Banalnie prosty w przygotowaniu wypiek wielu kojarzy się właśnie z tym świętem, podwieczorkiem u babci czy beztroskimi latami dzieciństwa. Sekret smaku tkwi w prostocie, jednak warto pamiętać o kilku istotnych szczegółach.
Mowa tu o swojskim składzie - faworki wyjdą perfekcyjne, jeśli będą bazować na wiejskich jajach i maśle, a także odrobinie kwaśnej śmietany, mące i spirytusie. Istotny jest także charakterystyczny kształt odwróconej kokardy oraz samo smażenie. Domowy smak gwarantuje wiejski smalec, który nie tylko nada słodkościom smaku, ale i ma wysoką temperaturę dymienia.
Składniki:
Sposób przygotowania: