Szybkie faworki - przepis na ekspresowe, ciasteczka, ideale na tłusty czwartek. Kwadrans i są gotowe!

Do tłustego czwartku pozostało coraz mniej czasu, to zatem ostatni dzwonek na odnalezienie idealnych receptur na domowe łakocie. Na szczęście przepis na szybkie faworki przygotujesz w zaledwie 15 minut, a potrzebne będą do tego jedynie podstawowe składniki. Sekret skrywa się jednak w odpowiednim kształcie i smażeniu na swojskim produkcie.

Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Faworki, zwane w wielu regionach chrustem, to must have wśród słodyczy przygotowywanych na tłusty czwartek. Idealnie chrupiące, delikatne i hojnie oprószone cukrem pudrem nie tylko będą pięknie prezentować się na stole, ale i podbiją kubki smakowe nawet największych smakoszy słodkości. 

Szybkie, chrupiące faworki z przepisu babci

W tłusty czwartek na stołach królują pączki, drożdżówki, oponki i słodkie ciasteczka. Tradycyjnym już elementem są także faworki, zwane także chrustem. Banalnie prosty w przygotowaniu wypiek wielu kojarzy się właśnie z tym świętem, podwieczorkiem u babci czy beztroskimi latami dzieciństwa. Sekret smaku tkwi w prostocie, jednak warto pamiętać o kilku istotnych szczegółach. 

Mowa tu o swojskim składzie - faworki wyjdą perfekcyjne, jeśli będą bazować na wiejskich jajach i maśle, a także odrobinie kwaśnej śmietany, mące i spirytusie. Istotny jest także charakterystyczny kształt odwróconej kokardy oraz samo smażenie. Domowy smak gwarantuje wiejski smalec, który nie tylko nada słodkościom smaku, ale i ma wysoką temperaturę dymienia. 

Zobacz wideo Przepis na tradycyjne faworki - idealne w karnawale

Przepis na szybkie faworki - kwadrans i są gotowe!

Składniki: 

  • dwie szklanki mąki pszennej, 
  • duża łyżka miękkiego masła, 
  • jajko i trzy żółtka, 
  • siedem łyżek śmietany 18 proc.,
  • łyżka spirytusu, 
  • smalec do smażenia. 

Sposób przygotowania: 

  1. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Wbijamy jajko i trzy żółtka, dodajemy masło, śmietanę i spirytus. Wszystkie składniki łączymy i bardzo dokładnie wyrabiany na gładką i miękką masę.
  2. Tak przygotowane ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy długie prostokąty. W każdym z nich robimy podłużne nacięcie i przewijamy ciasto, tak by otrzymać charakterystyczny kształt. 
  3. Faworki wkładamy partiami do garnka z rozgrzanym smalcem i smażymy na jasnozłoty kolor. Przekładamy na ręcznik papierowy, by odsączyć chrust z nadmiaru tłuszczu. 
  4. Kruche faworki studzimy, a następnie posypujemy cukrem pudrem i podajemy. 
Więcej o: