Pączki bananowe to nadchodzący HIT cukierniczy na tłusty czwartek. Zrobisz je w mniej niż kwadrans

Jeśli znudziły ci się oklepane i monotonne przepisy na pączki i oponki, mamy dla ciebie coś naprawdę ekstra - błyskawiczne pączki bananowe, które zrobisz w 15 minut. Ten przepis z dnia na dzień staje się bardziej hot i wszystko wskazuje na to, że tłusty czwartek 2023 upłynie pod znakiem pączków bananowych. Oto przepis - na pewno się w nim zakochasz.

Więcej słodkich inspiracji na tłusty czwartek znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Pączki bananowe to coś więcej niż słodkie co nieco do kawy lub spełnianie tradycji w tłusty czwartek. Przepis na te minipączki jest prostszy niż konstrukcja przysłowiowego cepa, a smakują tak wspaniale, że kiedy spróbujesz ich raz - nigdy o nich nie zapomnisz. Jak je zrobić? Najpierw wybierz banany - powinny być mocno dojrzałe.

Nadchodzący hit na tłusty czwartek - pączki bananowe w wersji mini

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej, najlepiej sprawdzi się typ 500
  • 3 niewielkie, mocno dojrzałe banany
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody kuchennej
  • 1 większe jajko
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób wykonania:

  1. Banany obierz i przełóż do miski. Następnie rozgnieć je widelcem na paćkę.
  2. Do miski z bananami przesiej mąkę, wbij jajko, dodaj cukier, proszek do pieczenia oraz sodę. Całość wymieszaj na gładką, jednolitą masę. Możesz użyć miksera.
  3. W szerokim rondelku rozgrzej olej roślinny do głębokiego smażenia. Następnie za pomocą łyżki nakładaj porcje ciasta na minipączki i zsuwaj je do rondelka za pomocą drugiej łyżki namoczonej w oleju.
  4. Żeby pączuszki miały okrągły kształt, możesz je uformować właśnie za pomocą dwóch łyżek.
  5. Pączki bananowe smaż na średnio rozgrzanym oleju, aż z obu stron zrobią się apetycznie brązowe.
  6. Usmażone pączki bananowe wyjmij na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Kiedy delikatnie przestygną, oprósz je cukrem pudrem. 

Wskazówka: Jeśli nie chcesz nakładać łyżką pączków i wolisz, żeby miały idealnie okrągły kształt, dodaj więcej mąki do ciasta. Wówczas będzie ono gęstsze i ułatwi to formowanie pączków w dłoniach. 

Więcej o: