-
Haps
-
Jak przygotować
- Pączki bananowe to nadchodzący HIT cukierniczy na tłusty czwartek. Zrobisz je w mniej niż kwadrans
Pączki bananowe to nadchodzący HIT cukierniczy na tłusty czwartek. Zrobisz je w mniej niż kwadrans
Jeśli znudziły ci się oklepane i monotonne przepisy na pączki i oponki, mamy dla ciebie coś naprawdę ekstra - błyskawiczne pączki bananowe, które zrobisz w 15 minut. Ten przepis z dnia na dzień staje się bardziej hot i wszystko wskazuje na to, że tłusty czwartek 2023 upłynie pod znakiem pączków bananowych. Oto przepis - na pewno się w nim zakochasz.
Więcej słodkich inspiracji na tłusty czwartek znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Pączki bananowe to coś więcej niż słodkie co nieco do kawy lub spełnianie tradycji w tłusty czwartek. Przepis na te minipączki jest prostszy niż konstrukcja przysłowiowego cepa, a smakują tak wspaniale, że kiedy spróbujesz ich raz - nigdy o nich nie zapomnisz. Jak je zrobić? Najpierw wybierz banany - powinny być mocno dojrzałe.
Nadchodzący hit na tłusty czwartek - pączki bananowe w wersji mini
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej, najlepiej sprawdzi się typ 500
- 3 niewielkie, mocno dojrzałe banany
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody kuchennej
- 1 większe jajko
- olej do głębokiego smażenia
- cukier puder do posypania
Sposób wykonania:
- Banany obierz i przełóż do miski. Następnie rozgnieć je widelcem na paćkę.
- Do miski z bananami przesiej mąkę, wbij jajko, dodaj cukier, proszek do pieczenia oraz sodę. Całość wymieszaj na gładką, jednolitą masę. Możesz użyć miksera.
- W szerokim rondelku rozgrzej olej roślinny do głębokiego smażenia. Następnie za pomocą łyżki nakładaj porcje ciasta na minipączki i zsuwaj je do rondelka za pomocą drugiej łyżki namoczonej w oleju.
- Żeby pączuszki miały okrągły kształt, możesz je uformować właśnie za pomocą dwóch łyżek.
- Pączki bananowe smaż na średnio rozgrzanym oleju, aż z obu stron zrobią się apetycznie brązowe.
- Usmażone pączki bananowe wyjmij na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Kiedy delikatnie przestygną, oprósz je cukrem pudrem.
Wskazówka: Jeśli nie chcesz nakładać łyżką pączków i wolisz, żeby miały idealnie okrągły kształt, dodaj więcej mąki do ciasta. Wówczas będzie ono gęstsze i ułatwi to formowanie pączków w dłoniach.