Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Do zrobienia babki ziemniaczanej nie potrzeba wyszukanych składników i godzin spędzonych w kuchni. Tu rządzi prostota i smaki rodem z polskiej wsi. Sekretem są jednak smaczne bulwy i ciekawe dodatki. W przepisie poniżej zdradzamy, jak przygotować ją w kilku ekspresowych krokach.
Gospodyni z Podlasia zdradziła przepis na babkę ziemniaczaną
Babka ziemniaczana - banalny skład da spektakularny efekt
Przysmaki regionalne podbijają serca osób, które często nawet nie wiedziały o ich istnieniu. Tak właśnie jest z babką ziemniaczaną, która po latach została doceniona i hucznie powraca na salony! To nic innego jak połączenie tartych ziemniaków z mięsnymi dodatkami, przyprawami i świeżą zieleniną. Brzmi banalnie prawda? Warto jednak wspomnieć, że owa prostota to esencja smaków, aromatów i polskiej tradycji kulinarnej.
Babka ziemniaczana to jedno z prostszych dań, które małym nakładem pracy daje zjawiskowy efekt. Wystarczy zadbać o dobry skład, przygotować naczynie żaroodporne i tarkę, połączyć produkty w odpowiedniej kolejności i gotowe! Gwarantujemy, że poniższy przepis sprawi, że babka szybko zniknie z talerzy!
Zobacz wideo
Babka ziemniaczana - pyszny klasyk
Przepis na domową babkę ziemniaczaną
Składniki:
- 3 kg ziemniaków,
- 200 g smalcu ze skwarkami,
- 200 g swojskiej kiełbasy lub boczku,
- 2 jajka,
- 3 łyżki mąki,
- garść świeżego szczypiorku,
- słodka papryka,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od obrania ziemniaków, następnie ścieramy je na tarce o drobnych oczka i odkładamy na kilka minut. Jeśli bulwy puszczą dużo wody, odlewamy jej nadmiar. Dodajemy wszystkie przyprawy - sól, pieprz i paprykę.
- Do masy ziemniaczanej wbijamy jajka, wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy.
- Kolejnym krokiem jest podsmażenie na patelni smalcu wraz z kiełbasą. Gdy mięso się zarumieni i wydobędzie aromaty, dodajemy je do ziemniaków razem z drobno pokrojonym szczypiorkiem.
- Masę ponownie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego lub dowolnej formy.
- Zapiekankę ziemniaczaną pieczemy w 200 stopniach przez około 75 minut. Podajemy ją na ciepło ze świeżymi ziołami np. tymiankiem lub dowolnym sosem - świetnie sprawdzi się sos cebulowy na ciepło.
Babka ziemniaczana - przepis na swojskie i banalnie proste danie obiadowe