Przepis na babkę ziemniaczaną - spektakularne danie za grosze. Tu rządzi prostota i swojski smak

Babka ziemniaczana to domowy rarytas, który na stołach gości podczas wielu okazji, jaki w postaci banalnie prostego obiadu. Wystarczy odpowiednio połączyć kilka składników i swojska uczta jest gotowa! Smak podkreślą mięsne dodatki i hojna porcja świeżego szczypiorku.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Do zrobienia babki ziemniaczanej nie potrzeba wyszukanych składników i godzin spędzonych w kuchni. Tu rządzi prostota i smaki rodem z polskiej wsi. Sekretem są jednak smaczne bulwy i ciekawe dodatki. W przepisie poniżej zdradzamy, jak przygotować ją w kilku ekspresowych krokach. 

Babka ziemniaczana - banalny skład da spektakularny efekt

Przysmaki regionalne podbijają serca osób, które często nawet nie wiedziały o ich istnieniu. Tak właśnie jest z babką ziemniaczaną, która po latach została doceniona i hucznie powraca na salony! To nic innego jak połączenie tartych ziemniaków z mięsnymi dodatkami, przyprawami i świeżą zieleniną. Brzmi banalnie prawda? Warto jednak wspomnieć, że owa prostota to esencja smaków, aromatów i polskiej tradycji kulinarnej. 

Babka ziemniaczana to jedno z prostszych dań, które małym nakładem pracy daje zjawiskowy efekt. Wystarczy zadbać o dobry skład, przygotować naczynie żaroodporne i tarkę, połączyć produkty w odpowiedniej kolejności i gotowe! Gwarantujemy, że poniższy przepis sprawi, że babka szybko zniknie z talerzy!

Zobacz wideo Babka ziemniaczana - pyszny klasyk

Przepis na domową babkę ziemniaczaną

Składniki: 

  • 3 kg ziemniaków,
  • 200 g smalcu ze skwarkami,
  • 200 g swojskiej kiełbasy lub boczku,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki mąki,
  • garść świeżego szczypiorku,
  • słodka papryka, 
  • sól, 
  • pieprz. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od obrania ziemniaków, następnie ścieramy je na tarce o drobnych oczka i odkładamy na kilka minut. Jeśli bulwy puszczą dużo wody, odlewamy jej nadmiar. Dodajemy wszystkie przyprawy - sól, pieprz i paprykę. 
  2. Do masy ziemniaczanej wbijamy jajka, wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. 
  3. Kolejnym krokiem jest podsmażenie na patelni smalcu wraz z kiełbasą. Gdy mięso się zarumieni i wydobędzie aromaty, dodajemy je do ziemniaków razem z drobno pokrojonym szczypiorkiem. 
  4. Masę ponownie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego lub dowolnej formy. 
  5. Zapiekankę ziemniaczaną pieczemy w 200 stopniach przez około 75 minut. Podajemy ją na ciepło ze świeżymi ziołami np. tymiankiem lub dowolnym sosem - świetnie sprawdzi się sos cebulowy na ciepło.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.