Przepis na oponki serowe, które smakują jak u babci. Wyjdą puszyste niczym chmurka

To już ostatni dzwonek na tłustoczwartkowe przygotowania. Za kilka dni rozpocznie się słodka uczta - wówczas na stole będą królować pączki, faworki i oponki serowe - to właśnie te ostatnie są flagowym rarytasem ów święta, dlatego warto przygotować je według babcinej receptury.

Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Tłusty czwartek już tuż tuż, co za tym idzie, ruszają pierwsze przygotowania i poszukiwania idealnych receptur. Przepis na oponki serowe to klasyka, której nie może wówczas zabraknąć na świątecznym stole. Babcina receptura gwarantuje maksimum satysfakcji, małym nakładem pracy. 

Oponki serowe, czyli tłustoczwartkowy rarytas w klasycznej odsłonie

Czym byłby tłusty czwartek bez domowych łakoci? Na to pytanie nie zdołamy odpowiedzieć, jednak znamy przepis na idealne oponki serowe, które są obłędnie puszyste, słodkie i spektakularne. Babcina receptura opiera się na swojskich składnikach i prostych krakach. Warto jednak pamiętać o kilku ważnych szczegółach, które gwarantują perfekcyjny efekt pod każdym względem.

Przepis na oponki serowe to przysłowiowa bułka z masłem - kluczem do sukcesu jest jednak puszyste i lekkie ciasto serowe z dokładnie zmielonego twarogu. Ważny jest także minimalny dodatek alkoholu i smażenie na odpowiednim tłuszczu - najlepeij swojskim smalcu lub oleju. 

Zobacz wideo Gniazdka z ciasta naleśnikowego - idealne na tłusty czwartek i nie tylko

Przepis na klasyczne oponki według domowej tradycji 

Składniki: 

  • 500 g twarogu półtłustego,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 4 żółtka,
  • 100 g cukru,
  • 450 ml kwaśnej śmietany,
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • łyżeczkę sody oczyszczonej,
  • kieliszek spirytusu,
  • olej lub smalec do smażenia,
  • cukier puder.

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od przygotowania sera - twaróg przepuszczamy przez praskę lub dokładnie rozgniatamy widelcem. Następnie łączymy go z mąką, żółtkami, cukrami, śmietaną, alkoholem oraz sodą. Ze wszystkich składników energicznie zagniatamy ciasto. 
  2. Uformowaną z ciasta kulę, rozwałkowujemy płat. Wycinamy w nim koła za pomocą szklanki lub kieliszka do wina. Z kolei w każdym okręgu wycinamy mniejszy otwór przy pomocy kieliszka lub dowolnej nakrętki. 
  3. Tak przygotowane oponki smażymy na rozgrzanym oleju lub smalcu do uzyskania jasnozłotego koloru z obu stron. 
  4. Ciasto odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i przekładamy na estetyczny, duży talerz. Oponki świetnie smakują z dodatkiem cukru pudru, jednak można przygotować także lukier, sos czekoladowy lub dowolną polewę. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.