Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Tłusty czwartek już tuż tuż, co za tym idzie, ruszają pierwsze przygotowania i poszukiwania idealnych receptur. Przepis na oponki serowe to klasyka, której nie może wówczas zabraknąć na świątecznym stole. Babcina receptura gwarantuje maksimum satysfakcji, małym nakładem pracy.
Oponki serowe, czyli tłustoczwartkowy rarytas w klasycznej odsłonie
Czym byłby tłusty czwartek bez domowych łakoci? Na to pytanie nie zdołamy odpowiedzieć, jednak znamy przepis na idealne oponki serowe, które są obłędnie puszyste, słodkie i spektakularne. Babcina receptura opiera się na swojskich składnikach i prostych krakach. Warto jednak pamiętać o kilku ważnych szczegółach, które gwarantują perfekcyjny efekt pod każdym względem.
Przepis na oponki serowe to przysłowiowa bułka z masłem - kluczem do sukcesu jest jednak puszyste i lekkie ciasto serowe z dokładnie zmielonego twarogu. Ważny jest także minimalny dodatek alkoholu i smażenie na odpowiednim tłuszczu - najlepeij swojskim smalcu lub oleju.
Zobacz wideo Gniazdka z ciasta naleśnikowego - idealne na tłusty czwartek i nie tylko
Przepis na klasyczne oponki według domowej tradycji
Składniki:
- 500 g twarogu półtłustego,
- 500 g mąki pszennej,
- 4 żółtka,
- 100 g cukru,
- 450 ml kwaśnej śmietany,
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
- łyżeczkę sody oczyszczonej,
- kieliszek spirytusu,
- olej lub smalec do smażenia,
- cukier puder.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od przygotowania sera - twaróg przepuszczamy przez praskę lub dokładnie rozgniatamy widelcem. Następnie łączymy go z mąką, żółtkami, cukrami, śmietaną, alkoholem oraz sodą. Ze wszystkich składników energicznie zagniatamy ciasto.
- Uformowaną z ciasta kulę, rozwałkowujemy płat. Wycinamy w nim koła za pomocą szklanki lub kieliszka do wina. Z kolei w każdym okręgu wycinamy mniejszy otwór przy pomocy kieliszka lub dowolnej nakrętki.
- Tak przygotowane oponki smażymy na rozgrzanym oleju lub smalcu do uzyskania jasnozłotego koloru z obu stron.
- Ciasto odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i przekładamy na estetyczny, duży talerz. Oponki świetnie smakują z dodatkiem cukru pudru, jednak można przygotować także lukier, sos czekoladowy lub dowolną polewę.