Jak zrobić kandyzowaną skórkę pomarańczową do pączków? Jeden błąd sprawi, że będzie gorzka

Skórka pomarańczowa to smaczny, dekoracyjny dodatek do ciast, pączków i innych deserów. Oczywiście można ją kupić w sklepie, ale po co, skoro jej wykonanie jest tak banalne? Jeśli lubisz bawić się w cukiernika, koniecznie zapamiętaj ten przepis na skórkę pomarańczową - na tłusty czwartek będzie jak znalazł.

Więcej słodkich przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Jeśli lubisz pomarańcze i z przyjemnością zajadasz się słodkimi owocami podczas serialowych maratonów, nie wyrzucaj skórki, tylko przerób ją w pyszny dodatek do pączków i deserów. Wiadomo, że pączki ze skórką pomarańczową są lepsze niż bez niej, dlatego dziś podpowiemy, jak ją zrobić. To bardzo proste, ale jeden błąd może sprawić, że kandyzowana skórka będzie gorzka. Jak tego uniknąć? Dokładnie wyczyść skórki z białej warstwy.

Jak zrobić pomarańczową skórkę do pączków?

Składniki:

  • skórka z trzech pomarańczy
  • 3/4 szklanki cukru
  • woda (kilka łyżek)

Sposób wykonania:

  1. Pomarańcze wyszoruj szczoteczką, by pozbyć się wszystkich zabrudzeń. Następnie obierz je, skórkę włóż do miseczki i sparz wrzątkiem. 
  2. Ze sparzonej skórki usuń wewnętrzną białą warstwę. Musisz zrobić do bardzo dokładnie, w przeciwnym razie skórka nabierze gorzkiego smaku.
  3. Sparzoną i oczyszczoną skórkę pokrój w dość drobną kostkę i wsyp do głębokiej patelni lub rondelka.
  4. Dodaj cukier, wymieszaj i włącz palnik na niewielką moc.
  5. Całość podsmażaj przez ok. pół godziny, a jeśli skórka zacznie przywierać do dna, dolej 2 łyżki wody.
  6. Tak przygotowana skórka pomarańczowa jest gotowa do dekoracji pączków. Po ostudzeniu przechowuj ją w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku. 

W ten sam sposób możesz przygotować także skórki z cytryny, mandarynki i innych owoców cytrusowych.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.