Jak zrobić faworki? Pamiętaj o tych kilku prostych zasadach. Tak wyjdą idealnie kruche

Karnawał to idealny czas na przygotowanie różnych tradycyjnych wypieków. Obok pączków, najpopularniejsze zwłaszcza w tłusty czwartek są faworki. Ich przygotowanie jest proste, jednak wymaga poświęcenia odrobiny czasu. Jak je zrobić?

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, dlatego warto skorzystać z poniższego przepisu na faworki, które razem z pączkami będą królowały tego dnia na naszych stołach. Jak je przygotować, żeby były kruche, lekkie i delikatne? Warto trzymać się naszego przepisu, a z pewnością wyjdą doskonałe.

Zobacz wideo Nie wyrzucaj fusów od kawy. Zobacz, do czego mogą ci się przydać

Jak zrobić faworki? Oto przepis, który sprawdzi się w tłusty czwartek

Składniki:

  • dwie szklanki mąki pszennej,
  • cztery żółtka,
  • łyżka rumu,
  • płaska łyżeczka cukru,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół szklanki kwaśnej śmietany,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Faworki zrobisz w około półtorej godziny

Z podanej ilości produktów wyjdzie około stu dwudziestu sztuk faworków. Dzięki dodaniu odrobiny alkoholu ciastka nie będą chłonęły nadmiernej ilości tłuszczu.

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę i połącz ją z cukrem i solą, dodaj żółtka, spirytus i śmietanę. Następnie zagnieć ciasto na masę o gładkiej, jednolitej konsystencji. Ważne jest, aby wyrobić dokładnie ciasto. Po jego zarobieniu można odłożyć ciasto na godzinę, aby odpoczęło. Nie jest to jednak konieczne. Kolejnym krokiem będzie rozwałkowanie przygotowanego ciasta na stolnicy posypanej mąką pszenną. 
  2. Pokrój ciasto na paski o szerokości kilku centymetrów. Fragmenty ciasta nacinaj pośrodku i przekładaj w każdym faworku jeden koniec na drugą stronę przez przygotowane nacięcie. 
  3. Smaż faworki na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu. Wyciągaj je z oleju łyżką cedzakową. Po ostygnięciu posyp je obficie cukrem pudrem. Smakują najlepiej od razu po przygotowaniu. Smacznego!

 Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.