Przepis na pizzę na sterydach, którą zajada się Polonia w Chicago. Do jej przygotowania niezbędny jest... garnek

Dzisiejszy dzień jest wyjątkowy - obchodzimy Światowy Dzień Pizzy i z tej okazji mamy dla was przepis na pizzę po amerykańsku. W USA wiadomo, wszystko jest "większe". Większa jest też pizza w stylu chicagowskim, a jej wyjątkowość polega na tym, że jest robiona w garnku. Ten smak to ekstaza dla każdego pizzoholika i nie tylko.

Więcej smakowitych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Pizza chicagowska ma raczej niewiele wspólnego z pizzą włoską, jednak trzeba przyznać, że jest naprawdę pyszna. Grube, drożdżowe ciasto, mnóstwo dodatków ułożonych na odwrót sprawiają, że na samą myśl cieknie nam ślinka. Dziś podpowiemy, jak zrobić pizzę na sterydach pieczoną w głębokim naczyniu. Oj, będzie pysznie. 

Pizza na sterydach - przepis, którym naje się pół pułku wojska

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej, typ 500 będzie idealny
  • 230 ml letniej wody
  • 7 g drożdży instant
  • 50 ml oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Dodatki:

  • sos pomidorowy (passata, czosnek, oregano, oliwa, sól, pieprz)
  • 300 g startego sera
  • ok. 200 g mozzarelli
  • ok. 200 g pieczarek w plastrach
  • ok. 200 g ulubionej wędliny
  • 1 cebula

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania rozczynu z drożdżami instant. Wsyp je do miski, dodaj cukier oraz letnią wodę. Całość wymieszaj i odstaw na kwadrans.
  2. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól oraz rozczyn. Zacznij wyrabiać, stopniowo dolewając oliwę. Ciasto powinno być gładkie i jednolite. Następnie uformuj je w kulę, miskę przykryj ściereczką i pozostaw na ok. godzinę do wyrośnięcia.
  3. Kiedy ciasto wyrasta, przygotuj sos. Do rondelka wlej passatę, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę (2-3 ząbki) oraz oliwę. Dopraw przyprawami i zagotuj. 
  4. Pieczarki pokrój w plastry i podduś je chwilę na patelni razem z cebulą. 
  5. Kiedy ciasto już wyrośnie, jeszcze przez chwilę je wyrabiaj. Następnie uformuj z niego okrągły placek i przełóż do głębokiej patelni, tortownicy lub garnka (naczynie nie może mieć plastikowych elementów, które najpewniej stopią się w piekarniku).
  6. Na pizzę wyłóż połowę sera i mozzarelli. Następnie dodaj pieczarki oraz wędlinę. Połóż resztę sera i wierzch polej sosem.
  7. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Pizzę chicagowską piecz przez ok. 25-30 minut.
  8. Po upieczeniu możesz dodatkowo posypać serem lub dołożyć pikle.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.