Spektakularne ziemniaki zaskoczą gości. Monika Mrozowska podpowiada, z czym smakują najlepiej

Zwykłe podawanie ziemniaków to już przeżytek. Teraz, aby zaskoczyć smakiem zwykłego kartofla trzeba się trochę bardziej postarać. Monika Mrozowska pokazała jak z niewielką ilością składników zrobić efekt wow.

Monika Mrozowska to polska aktorka, którą większość może znać z roli Majki z serialu „Rodzina zastępcza". Na swoim profilu na Instagramie dzieli się z obserwatorami perypetiami dnia codziennego, a także zdradza tajniki domowego gotowania.

Jakiś czas temu aktorka organizowała przyjęcie urodzinowe dla swojego synka Lucka. To właśnie z tej okazji postanowiła przygotować zapiekane ziemniaki. Jednak nie jest to klasyczny przysmak z dodatkiem mięsa. Pod wpisem można przeczytać słowa autorki

Postanowiłam zrobić m.in. zapiekane ziemniaki, ale zamiast sera, boczku i śmietanki przygotować wegańską wersję kartofelków.

Pomimo braku mięsnych dodatków, które tak większość uwielbia, przepis spotkał się z przyjaznymi komentarzami. Niektórzy chwalili oryginalność dania, inni dzielili się swoimi podpowiedziami, które mogą jeszcze bardziej podkręcić smak ziemniaków.

Przepis na pieczone ziemniaki Moniki Mrozowskiej

Składniki

  • 600 g ziemniaków,
  • olej rzepakowy,
  • płaska łyżka mąki orkiszowej,
  • pół łyżeczki soli,
  • 250 ml mleka owsianego,
  • przyprawa "suszone pomidory z czosnkiem",
  • 2 łyżki płatków drożdżowych,
  • łyżka oliwy truflowej.
Zobacz wideo Pieczone ziemniaczki z sosem czosnkowym i warzywami

OFERTY AVANTI24.PL: Modne spódnice na 2023: rządzi skóra i plisy! Wybieramy fasony sprzyjające sylwetce

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obierz, przemyj i ponacinaj, lecz nie do końca. Nacięcia mają być cienkimi plastrami.
  2. Żaroodporne naczynie polej niewielką ilością oleju rzepakowego, ułóż ziemniaki, ponownie je polej tłuszczem i obsyp solą.
  3. Naczynie przykryj i wstaw do rozgrzanego do 200°C piekarnika na około 30 minut.
  4. W czasie pieczenia w garnuszku na dwóch łyżkach oleju podsmaż łyżkę mąki orkiszowej z ½ łyżeczki soli. Mąka ma przybrać złocisty kolor.
  5. Następnie dolej mleko owsiane, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień na minimalny i dosyp 1 łyżkę przyprawy z suszonych pomidorów z czosnkiem. Dosyp również drożdżowe płatki i łyżkę oliwy truflowej.
  6. Całość dokładnie wymieszaj i na koniec polej nimi ziemniaki. Kartofle w sosie wstaw ponownie do piekarnika i piecz już bez przykrycia przez kolejne 40 minut w 200°C.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: