Pączki po amerykańsku. Przepis na klasyczne donaty. O wiele prostsze od naszych tradycyjnych

Jak zrobić pączki po amerykańsku? Przedstawiamy przepis na klasyczne donaty, które sprawdzą się w czasie karnawału. Gotowe pączki można polać lukrem lub polewą czekoladową i posypać dodatkowo posiekanymi orzechami.

Amerykańskie pączki to świetny pomysł na karnawał. Do ich przygotowania potrzeba podobnych składników jak do przyrządzenia tradycyjnych polskich wypieków. Różnią się jedynie charakterystycznym kształtem. Będą smakowały doskonale zarówno z polewą czekoladową, lukrem, jak i kajmakiem.

Zobacz wideo Nie wyrzucaj fusów od kawy. Zobacz, do czego mogą ci się przydać

Pączki po amerykańsku. Przepis na klasyczne donaty 

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej,
  • pół szklanki mleka,
  • dwie łyżki cukru,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • jajko,
  • trzy łyżki masła,
  • łyżka rumu,
  • szklanka cukru pudru,
  • trzy łyżki gorącej wody,
  • olej do smażenia.

Klasyczne donaty to świetna alternatywa dla tradycyjnych polskich pączków

Przygotowanie:

  1. Zacznij od zrobienia zaczynu. Wymieszaj letnie mleko z łyżeczką cukru, czterema łyżkami mąki i pokruszonymi drożdżami. Odstaw do wyrośnięcia na około kwadrans. 
  2. Roztop masło. Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, zaczyn i jajko. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut dolewając stopniowo przestudzone masło i rum. Ciasto powinno stać się jednolite i elastyczne. Następnie odstaw ciasto w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. 
  3. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na stolnicy lub blacie posypanym mąką. Z rozwałkowanego ciasta wycinaj donaty. Pozostaw je do wyrośnięcia na kolejne pół godziny.
  4. Smaż pączki wrzucając je partiami na rozgrzany tłuszcz. 
  5. Przygotowane pączki odłóż do wystygnięcia. Gotowe donaty można polać lukrem zrobionym z cukru pudru i gorącej wody. W tym celu wymieszaj cukier puder z wodą - lukier powinien być gęsty. 
  6. Opcjonalnie można polać je polewą czekoladową lub kajmakową.

Smacznego!

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.