Czy trzeba myć jajka? Przesadna higiena czy dbałość o zdrowie? Odpowiedź może zaskoczyć

Kiedy kupujemy produkty prosto od gospodarza, zastanawiamy się, czy trzeba myć jajka. Zdarza się, że są pokryte słomą, czy resztkami odchodów. Nie wygląda to zbyt apetycznie i decydujemy się na ich oczyszczenie. Jednak czy warto? A jeśli tak, to kiedy?
Zobacz wideo "Woronowicz rozłożył mnie monologiem o jajkach". W takim serialu jak "The Office" dobra obsada to może więcej niż połowa sukcesu [Popkultura+]

Czy trzeba myć jajka? Kiedy otwieramy opakowanie i widzimy, że są mocno zabrudzone, to najczęściej od razu przystępujemy do działania. Warto się wstrzymać. Okazuje się, że nadmierna higiena może skrócić ich przydatność do spożycia.

Jajka, myć czy nie? To zależy

Zanim przystąpimy do mycia jajek, w pierwszej kolejności warto poznać pewne zasady. Otóż powstałe zanieczyszczenia stanowią naturalną barierę biologiczną, dzięki której jajka pozostają świeże na dłużej. To wyjątkowo istotne, jeżeli kupiliśmy większą ilość i chcemy korzystać z produktu przez jakiś czas.

Niestety wiejskie jaja często są zabrudzone nie ze względu na zaniedbanie gospodarza, ale przez fakt nieustannego przemieszczania się kur. Nawet jeżeli nie zauważymy zanieczyszczeń, na skorupce jest mnóstwo drobnoustrojów, a wśród nich może pojawić się salmonella. Nie dostrzeżemy bakterii gołym okiem, dlatego warto je usunąć, ale nie od razu po zakupie.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Kiedy myć jajka i dlaczego?

Jak wspomnieliśmy, na skorupce znajdują się różne bakterie. Wyjątkowo niebezpieczną dla zdrowia jest salmonella, która powoduje ostre zatrucie. W wyniku zakażenia pojawiają się nudności, wymioty, bardzo wysoka gorączka, a także biegunka.

Dlatego warto oczyścić jajka, ale pod warunkiem, że zrobimy to chwilę przed jego wykorzystaniem. Jeśli oczyścimy je za wcześnie, usunięcie flory bakteryjnej może skrócić ich przydatność do spożycia. Tuż przed wybiciem jajek myjemy je delikatnie pod bieżącą wodą. Jeśli przygotowujemy ciasto lub inną potrawę z wykorzystaniem surowego jajka, koniecznie trzeba je sparzyć. 

W tym celu wyciągamy jajka z lodówki. Ogrzewamy w letniej wodzie, nie gorącej, przez 10 minut, aby zyskały temperaturę pokojową. Następnie wkładamy je do garnka, zalewamy wrzątkiem i natychmiast wyciągamy. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.