-
Haps
-
Jak przygotować
- Wachowicz dodaje do faworków sporo tego składnika. ?W recepturze nie ma błędu!?
Wachowicz dodaje do faworków sporo tego składnika. "W recepturze nie ma błędu!"
Święto łasuchów tuż tuż, a to oznacza, że trzeba przygotować najbardziej sprawdzone receptury na królujące w tym dni przysmaki. Aby ułatwić poszukiwania przedstawiamy przepis prosto od Ewy Wachowicz. Jej chrust wyróżnia się jednym szczegółem. Uwzględnia dużo pewnego składnika, dlatego lepiej mieć go w domu więcej.
Jeśli powiemy, że Ewa Wachowicz potrafi zaskoczyć nawet w najbardziej tradycyjnym przepisie to dla nikogo nie powinno być to zaskoczeniem. Okazuje się, że ma ona sprawdzone lecz zaskakujące metody, które wyróżniają każde danie.
Nawet klasyczny przepis na chrust może lekko zaskoczyć. Dlaczego? Wachowicz w swoich faworkach używa sporo jednego składnika, a dokładniej jajek. Przedstawiona przez nas receptura mówi o tym, aby dodaj aż 8 żółtek i 4 całe jaja. Jak sama zaznacza
W recepturze nie ma błędu co do ich liczby!
Przepis na faworki Ewy Wachowicz
Składniki
- 400 g mąki pszennej,
- 4 łyżki cukru,
- 2 łyżki masła,
- 8 żółtek,
- 4 całej jajka,
- 1 łyżka mleka,
- kieliszek spirytusu,
- smalec do smażenia.
Zobacz wideo Przepis na faworki z ciasta francuskiego
OFERTY AVANTI24.PL: Modne spódnice na 2023: rządzi skóra i plisy! Wybieramy fasony sprzyjające sylwetce
Sposób przygotowania
- Mąkę przesiej na stolnicę i dosyp do niej cukier. Na środku zrób wgłębienie, do którego wbij jajka i wlej żółtka. Całość posiekaj nożem, a gdy jajka połączą się z mąką i powstaną kluski, ponownie zrób na środku dołek. W to miejsce wlej rozpuszczone masło, spirytus i mleko.
- Ciasto zagnieć na jednolitą i elastyczną masę. Zrób z niego kulkę, przełóż do miski i odstaw pod przykrycie na około 20 minut.
- Po tym czasie masę przekrój na pół i obficie posypując mąką rozwałkuj je.
- Placki pokrój na paski o szerokości 3 cm. Następnie podziel je na romby o długości około 15 cm.
- Każdy kawałek natnij na środku, przez to nacięcie przewlecz jeden koniec. Wykonuj czynność do momentu, kiedy ciasto się skończy.
- Smalec umieść w garnku lub głębokiej patelni. Rozpuść go, a jak stanie się odpowiednio gorący wrzucaj do niego kawałki ciasta.
- Chrust smaż z obu stron na złoty kolor. Po wysmażeniu przełóż go na ręcznik papierowy, aby mógł ociec z nadmiaru tłuszczu.
- Na koniec całość posyp cukrem pudrem.
OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl