Lane kluski to przepis na najprostszy dodatek do zupy. Wystarczy kilka składników i złote proporcje

Lane kluski to synonim dzieciństwa i babcinej kuchni. Najczęściej dodawane były do rosołu czy innych zup, jednak świetnie smakują także ugotowane na wodzie i podane na słodko ze śmietaną. Przepis jest banalnie prosty, a efekt zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienie. Ważne są jednak proporcje i krótki, sprawdzony skład.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Niektóre dania, które serwowano nam w dzieciństwie to prawdziwy skarb, który chętnie przekazujemy z pokolenia na pokolenie. Tak właśnie jest z lanymi kluskami, które są banalne w przygotowaniu, a ich smak to prawdziwy rarytas. W przepisie poniżej zdradzamy jak w kilku krokach przygotować je do niedzielnego rosołu i nie tylko. 

Lane kluski - sprawdzony dodatek do zup i nie tylko 

Jak zatem przygotować lane kluski, które smakują jak te zapamiętane z dzieciństwa? Skład jest bardzo krótki i łatwo dostępny - potrzebne są zaledwie jajka, mąka, sól i gotowe! Co ciekawe, lane kluski można dodawać nie tylko do rosołu. Smakują równie wyśmiejcie z zupą pomidorową czy mleczną. Dzięki sprawdzonemu przepisowi w kilka minut możemy przygotować ten smaczny, zdrowy i lekki dodatek - warto podkreślić, że to sprawdzona alternatywa dla klasycznego makaronu czy ryżu. 

Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?

Przepis na lane kluski - smak dzieciństwa w ekspresowym wykonaniu

Składniki: 

  • dwa jajka,
  • trzy łyżki mąki,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania: 

  1. Lane kluski są bardzo łatwe w przygotowaniu. Warto jednak podkreślić, że kluczem do sukcesu są proporcje składników i odpowiednia konsystencja ciasta - powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
  2. Zaczynamy od wbicia jaj do niewielkich rozmiarów miski, dodajemy również trzy łyżki mąki. 
  3. Całość dokładnie mieszamy widelcem lub niewielkich rozmiarów trzepaczką do momentu aż powstanie gładka i jednolita masa bez grudek. 
  4. Wskazówka - jeśli ciasto będzie zbyt gęste, można dodać trochę wody i ponownie wszystko wymieszać.
  5. Teraz wystarczy wlewać ciasto wąskim strumieniem do gotującej się zupy lub wrzątku. 
  6. Kluski lane są gotowe do spożycia zaledwie o minucie. Warto zatem od razu przekładać zupę do talerzy - wówczas konsystencja i smak będą najlepsze.