Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Niektóre dania, które serwowano nam w dzieciństwie to prawdziwy skarb, który chętnie przekazujemy z pokolenia na pokolenie. Tak właśnie jest z lanymi kluskami, które są banalne w przygotowaniu, a ich smak to prawdziwy rarytas. W przepisie poniżej zdradzamy jak w kilku krokach przygotować je do niedzielnego rosołu i nie tylko.
Lane kluski - sprawdzony dodatek do zup i nie tylko
Jak zatem przygotować lane kluski, które smakują jak te zapamiętane z dzieciństwa? Skład jest bardzo krótki i łatwo dostępny - potrzebne są zaledwie jajka, mąka, sól i gotowe! Co ciekawe, lane kluski można dodawać nie tylko do rosołu. Smakują równie wyśmiejcie z zupą pomidorową czy mleczną. Dzięki sprawdzonemu przepisowi w kilka minut możemy przygotować ten smaczny, zdrowy i lekki dodatek - warto podkreślić, że to sprawdzona alternatywa dla klasycznego makaronu czy ryżu.
Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?
Przepis na lane kluski - smak dzieciństwa w ekspresowym wykonaniu
Składniki:
- dwa jajka,
- trzy łyżki mąki,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Lane kluski są bardzo łatwe w przygotowaniu. Warto jednak podkreślić, że kluczem do sukcesu są proporcje składników i odpowiednia konsystencja ciasta - powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
- Zaczynamy od wbicia jaj do niewielkich rozmiarów miski, dodajemy również trzy łyżki mąki.
- Całość dokładnie mieszamy widelcem lub niewielkich rozmiarów trzepaczką do momentu aż powstanie gładka i jednolita masa bez grudek.
- Wskazówka - jeśli ciasto będzie zbyt gęste, można dodać trochę wody i ponownie wszystko wymieszać.
- Teraz wystarczy wlewać ciasto wąskim strumieniem do gotującej się zupy lub wrzątku.
- Kluski lane są gotowe do spożycia zaledwie o minucie. Warto zatem od razu przekładać zupę do talerzy - wówczas konsystencja i smak będą najlepsze.