Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Zapiekanka a'la gołąbki to ciekawa i smaczna alternatywa, którą przygotujmy znacznie szybszej niż tradycyjne danie, na którym bazuje. Prostota przekłada się także na smaki - skład jest krótki i konkretny co daje wyśmienity efekt.
Zapiekanka a'la gołąbki, czyli kulinarny game changer
Kapuściane zawijasy z soczystym farszem mięsno- ryżowym zna niemal każdy - mowa tu oczywiście o tradycyjnych gołąbkach, które w naszej kulturze kulinarnej są głęboko zakorzenione, a przepis przekazywany wręcz z pokolenia na pokolenie. Warto jednak czasami nieco zaszaleć, dlatego przygotowanie zapiekanki a'la gołąbki sprawdzi się wręcz śpiewająco.
Zapiekanka a'la gołąbki to esencja smaków, aromatów i swojskich dań, wersja jest jednak znacznie uproszczona, dzięki czemu zaoszczędzimy czas spędzony w kuchni. Wystarczy przygotować farsz, podgotować kapustę i zrobić sos pomidorowy. Później wystarczy tylko ułożyć w naczyniu żaroodpornym apetyczne warstwy i gotowe!
Zobacz wideo
Przepis na gołąbki bez zawijania
Przepis na zapiekankę a'la gołąbki
Składniki:
- główka kapusty,
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
- 150 g ugotowanego ryżu,
- sól,
- pieprz.
Składniki na sos:
- 250 g passaty,
- bazylia,
- ząbek czosnku,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od kapusty - warzywo pozbawiamy głąba i zewnętrznych liści. Wkładamy do wody i gotujemy przez około 30 minut. Po tym czasie osuszamy i studzimy.
- Następnie przechodzimy do farszu - mielone mięso przekładamy do dużej miski, łączymy z ugotowanym ryżem i doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie wyrabiamy dłońmi.
- Wskazówka - do farszu można dodać inne ulubione przyprawy np. pikantny akcent lub świeżą zieleninę.
- Sos pomidorowy - passatę dusimy w rondelku z dodatkiem czosnku, ziół i przypraw przez kilka minut aż wydobędziemy aromaty.
- Przechodzimy do warstw naszej zapiekanki. Na dno naczynia żaroodpornego nakładamy pokrojoną kapustę - mogą być to większe płaty liści lub taka siekanka. Następnie nakładamy połowę farszu mięsnego i ponownie kapustę. Całość zalewamy sosem pomidorowym.
- Tak przygotowaną zapiekankę pieczemy pod przykryciem przez 1,5 godziny w 180 stopniach. Podajemy na ciepło.