Zapiekanka a'la gołąbki, czyli kapuściana rozkosz z soczystym farszem z mięsa mielonego i ryżu

Gołąbki to tradycyjne danie kuchni polskiej, którego nie sposób nie lubić. Warto jednak nieco urozmaicić klasyczną wersję i przygotować ucztę zwaną zapiekanką a'la gołąbki. To znacznie prostsza metoda, a smak jest równie wybitny i nasycony swojskimi aromatami.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zapiekanka a'la gołąbki to ciekawa i smaczna alternatywa, którą przygotujmy znacznie szybszej niż tradycyjne danie, na którym bazuje. Prostota przekłada się także na smaki - skład jest krótki i konkretny co daje wyśmienity efekt. 

Zapiekanka a'la gołąbki, czyli kulinarny game changer

Kapuściane zawijasy z soczystym farszem mięsno- ryżowym zna niemal każdy - mowa tu oczywiście o tradycyjnych gołąbkach, które w naszej kulturze kulinarnej są głęboko zakorzenione, a przepis przekazywany wręcz z pokolenia na pokolenie. Warto jednak czasami nieco zaszaleć, dlatego przygotowanie zapiekanki a'la gołąbki sprawdzi się wręcz śpiewająco. 

Zapiekanka a'la gołąbki to esencja smaków, aromatów i swojskich dań, wersja jest jednak znacznie uproszczona, dzięki czemu zaoszczędzimy czas spędzony w kuchni. Wystarczy przygotować farsz, podgotować kapustę i zrobić sos pomidorowy. Później wystarczy tylko ułożyć w naczyniu żaroodpornym apetyczne warstwy i gotowe!

Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania

Przepis na zapiekankę a'la gołąbki 

Składniki: 

  • główka kapusty,
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
  • 150 g ugotowanego ryżu, 
  • sól,
  • pieprz.

 Składniki na sos:

  • 250 g passaty,
  • bazylia,
  • ząbek czosnku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od kapusty - warzywo pozbawiamy głąba i zewnętrznych liści. Wkładamy do wody i gotujemy przez około 30 minut. Po tym czasie osuszamy i studzimy. 
  2. Następnie przechodzimy do farszu - mielone mięso przekładamy do dużej miski, łączymy z ugotowanym ryżem i doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie wyrabiamy dłońmi. 
  3. Wskazówka - do farszu można dodać inne ulubione przyprawy np. pikantny akcent lub świeżą zieleninę. 
  4. Sos pomidorowy - passatę dusimy w rondelku z dodatkiem czosnku, ziół i przypraw przez kilka minut aż wydobędziemy aromaty. 
  5. Przechodzimy do warstw naszej zapiekanki. Na dno naczynia żaroodpornego nakładamy pokrojoną kapustę - mogą być to większe płaty liści lub taka siekanka. Następnie nakładamy połowę farszu mięsnego i ponownie kapustę. Całość zalewamy sosem pomidorowym. 
  6. Tak przygotowaną zapiekankę pieczemy pod przykryciem przez 1,5 godziny w 180 stopniach. Podajemy na ciepło. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.