Jak zrobić pulpety? Ten składnik sprawi, że będą smakować, niczym klopsiki z popularnej szwedzkiej sieciówki

To jedno danie podbiło serca ludzi na całym świecie. Najpopularniejszy obiad w szwedzkiej sieciówce jest sycący, pyszny, a do tego prosty w przygotowaniu. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich i upichcić znakomity posiłek, którego długo nie zapomną, dowiedz się jak zrobić pulpety w szwedzkim stylu. Przepis jest naprawdę łatwy.

Kto choć raz próbował szwedzkich pulpecików, ten zdaje sobie sprawę z tego, jak znakomite w swej prostocie jest to danie. Ten doskonały obiad możesz jednak przygotować samodzielnie bez większego problemu. Choć składników jest dużo, sam proces gotowania jest prosty i przyjemny. Dowiedz się, jak zrobić pulpety, które zadowolą nawet najbardziej wybredne podniebienia.

Składniki:

Pulpeciki:

  • 500 g mięsa wołowego,
  • 250 g mięsa wieprzowego,
  • 1 jajko,
  • 1 duża cebula,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 120 g bułki tartej,
  • 5 łyżek mleka (ok. 75 ml),
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sos:

  • 40 g masła
  • 40 g mąki pszennej
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 150 ml bulionu wołowego
  • 150 ml śmietanki 30 proc.
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
Zobacz wideo Cukiniowe pulpety, czyli sztuka osiągania kompromisów

Jak zrobić pulpety? Będą smakować jak klopsiki z popularnej sieciówki

W dużej misce łączymy oba gatunki mięsa, dodajemy jajko, mleko oraz bułkę tartą. Cebulę oraz czosnek bardzo drobno siekamy i dodajemy do masy. Możemy też zmielić je blenderem, jeśli chcemy, by pulpety były jednolite. Całość dokładnie doprawiamy solą i pieprzem.

Z gotowej masy formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Pomocne będzie przygotowanie sobie naczynia z zimną wodą i zwilżanie rąk podczas formowania pulpetów. Mięso nie będzie się wówczas kleić do dłoni. Surowe pulpety odstawiamy na talerz lub deskę do krojenia, przykrywamy folią spożywczą lub aluminiową i wstawiamy do lodówki na minimum dwie godziny. Gdy będą schłodzone, podsmażamy je ze wszystkich stron na odrobinie oleju.

W tym czasie przygotowujemy sos. Przygotowane wcześniej buliony mięsne łączymy w głębokim garnku. Dodajemy musztardę oraz sos sojowy i do przygotowanej mieszanki dorzucamy nasze podsmażone pulpety. Gotujemy je około 20 minut bez przykrycia na słabym ogniu. Gdy mięso będzie już ugotowane, wyjmujemy na moment wszystkie pulpety. Do sosu dodajemy śmietankę a na osobnej patelni przygotowujemy zasmażkę z masła oraz mąki. Gdy będzie gotowa, dodajemy ją powoli stale mieszając sos. Do zagęszczonego sosu ponownie dorzucamy pulpety.

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Pulpety w stylu szwedzkich klopsików najlepiej podawać z purée ziemniaczanym. Ten prosty i szybki obiad z pewnością zagości w waszym menu na stałe. Będzie palce lizać!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.