Przepis na pączki domowe z 1 kg mąki. Wyjdą pulchnie i mięciutkie. Na pewno ich nie zabraknie

Przepis na pączki domowe z 1 kg mąki to idealne rozwiązanie dla tych, którzy mają dużą rodzinę lub obiecali usmażenie pączków grupie przyjaciół. Z pewnością wystarczy ich dla wszystkich chętnych. Trudno oczywiście powiedzieć, ile pączków wyjdzie z 1 kg mąki, ale raczej nie ma obaw, że dla kogoś zabraknie.

Więcej przepisów na tłusty czwartek na stronie głównej Gazeta.pl.

Pączki to nieodłączny element tłustego czwartku. Jedni kupują je w cukierniach, inni wolą zrobić samodzielnie w domu. Jeśli w waszym przypadku pączków musi powstać sporo, żeby zadowolić wszystkich członków rodziny lub znajomych, z którymi umówiliście się na pączkową imprezę, to najlepiej sięgnąć po przepis na pączki domowe z 1 kg mąki. Poniżej znajdziecie szczegółową instrukcję krok po kroku, jak je zrobić.

Zobacz wideo Zobacz też nasz przepis na pączki hiszpańskie, które są wilgotne i mięciutkie

Przepis na pączki domowe z 1 kg mąki

Składniki:

  • 1 kg mąki,
  • 100 g drożdży świeżych,
  • 90 g cukru pudru,
  • pół litra mleka,
  • 8 żółtek,
  • 100 g masła,
  • kieliszek spirytusu,
  • wybrane nadzienie: marmolada, konfitura, czekolada itp.,
  • lukier (poniżej podajemy nasz przepis) lub cukier puder do posypania,
  • tłuszcz do smażenia (smalec lub olej rzepakowy).

Sposób przygotowania:

Robimy zaczyn. Kruszymy drożdże i zalewamy jej połową szklanki letniego mleka. Nie może być zbyt ciepłe, żeby nie zabiło drożdży. Dosypujemy łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W międzyczasie rozpuszczamy masło. Po wyrośnięciu drożdży mieszamy je z pozostałą mąką, dodajemy żółtka i cukier puder. Mieszamy i dolewamy spirytus. Dzięki temu składnikowi pączki nie będą nasiąkać tłuszczem. Zagniatamy przez kilka minut. Dodajemy roztopione masło i ponownie zagniatamy ciasto. Powinno być elastyczne. Osłaniamy je bawełnianą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.

Gdy ciasto urośnie, odrywamy od niego kawałki i spłaszczamy je w dłoni. Odkładamy jeszcze do wyrośnięcia na kilkanaście minut. Nakładamy porcję nadzienia i sklejamy dokładnie ciasto. Każdą kulkę odkładamy na podsypany mąką blat lub stolnicę. Ciasto można też rozwałkować, wyciąć kółka szklanką lub foremką, pozostawić jeszcze do wyrośnięcia, a potem nakładać na jedno kółko nadzienie, a drugim zalepiać.

Tłuszcz dobrze rozgrzewamy na patelni i smażymy pączki partiami z obu stronu. Dzięki temu powstanie też ładna, jasna obręcz wokół pączka. Wyławiamy je i odsączamy na ręczniku papierowym. Gdy ostygną, polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.

Ile pączków wychodzi z 1 kg mąki?

Niby proste pytanie, ale odpowiedź nie jest taka oczywista. To zależy od dwóch rzeczy. Przede wszystkim od proporcji, które podane są w przepisie, a także od tego, jak duże pączki formujemy, czyli od ich średnicy. Logiczne, że jeśli zrobimy mniejsze kulki niż tradycyjne, to usmażymy nieco więcej pączków, niż zostało to podane w konkretnym przepisie. Średnio jednak z 1 kg mąki może wyjść około 28-35 pączków. Zatem jedna osoba raczej tego nie przeje.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.