Przepis na gołąbki jest zbyt skomplikowany? Wystarczą trzy kroki, żeby cieszyć się tradycyjnym smakiem

Gołąbki to stały element domowego menu - aromatyczne, soczyste i hojnie polane pomidorowym sosem przekonają niemal każdego! Kapuściane zawijasy są jednak nieco czasochłonne w przygotowaniu - znamy jednak trzy proste zasady, które znacznie ułatwią gotowanie.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wśród domowych obiadów gołąbki to rarytas, który obłędnie smakuje - zarównow wersji mięsnej, jak i wege. Warto zatem wypróbować metodę, która nie wymaga godzinnych przygotować i niweluje kuchenny chaos. Efekt rozpieszcza kubki smakowe i wypełnia dom niesamowitym zapachem. W przepisie poniżej zdradzamy jak zrobić gołąbki w trzech banalnie prostych krokach. 

Parzenie kapusty na gołąbkiTomasz Strzelczyk radzi, jak szybko przygotować gołąbki - chodzi o kapustę

Gołąbki, czyli tradycja w znacznie uproszczonej wersji  

Przyrządzanie gołąbków zaczynamy zatem od przygotowania wszystkich produktów. Pierwszym krokiem jest sparzenie kapusty - najsprawniejszą metodą jest włożenie jej w całości do dużego garnka z gotującą się wodą. Wcześniej możemy wyciąć głąb, a warzywo posmarować olejem, dzięki czemu liście będą swobodnie odchodzić. 

Kolejnym krokiem jest farsz - mięso, ryż i przyprawy przekładamy do miski. Wszystko dokładnie mieszamy dłonią i gotowe! Teraz wystarczy zrobić szybki sos, zawinąć gołąbki, ułożyć je w naczyniu i gotowe!

Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania

Przepis na domowe gołąbki w sosie pomidorowym

Składniki: 

  • 700 g mielonej łopatki wieprzowej,
  • główka białej kapusty,
  • 1,5 szklanki bulionu,
  • cebula,
  • 140 g ryżu,
  • olej,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego lub koncentratu,
  • sól,
  • pieprz. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od sparzenia kapusty - wycinamy głąb i usuwamy zewnętrzne liście. Kapustę smarujemy olejem i wkładamy do wrzącej wody. Gotujemy przez kilka minut - liście kapusty powinny same swobodnie odchodzić. Wynurzamy je szczypcami, osuszamy i studzimy. 
  2. W tym czasie przygotowujemy farsz - w misce łączymy mięso, ugotowany ryż, podsmażoną cebulkę, sól i pieprz. Masę dokładnie wyrabiamy. 
  3. Na desce do krojenia umieszczamy liść kapusty, wykrawamy nerw, nakładamy farsz i zawijamy. Gołąbki składamy jak krokiety - na początku boki do środka, a później ciasno zawijamy. 
  4. Tak przygotowane gołąbki układamy jeden przy drugim w naczyniu żaroodpornym. 
  5. W rondelku przygotowujemy sos - łączymy bulion, przecier pomidorowy i przyprawy. Sosem zalewamy gołąbki, przykrywamy je folią i wkładamy do piekarnika. 
  6. Pieczemy przez godzinę w 180 stopniach. 

Gołąbki bez zawijania / zdjęcie ilustracyjnePrzepis na oszukane gołąbki, czyli uproszczona wariacja obiadowego klasyka

Więcej o: