Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Wśród domowych obiadów gołąbki to rarytas, który obłędnie smakuje - zarównow wersji mięsnej, jak i wege. Warto zatem wypróbować metodę, która nie wymaga godzinnych przygotować i niweluje kuchenny chaos. Efekt rozpieszcza kubki smakowe i wypełnia dom niesamowitym zapachem. W przepisie poniżej zdradzamy jak zrobić gołąbki w trzech banalnie prostych krokach.
Tomasz Strzelczyk radzi, jak szybko przygotować gołąbki - chodzi o kapustę
Gołąbki, czyli tradycja w znacznie uproszczonej wersji
Przyrządzanie gołąbków zaczynamy zatem od przygotowania wszystkich produktów. Pierwszym krokiem jest sparzenie kapusty - najsprawniejszą metodą jest włożenie jej w całości do dużego garnka z gotującą się wodą. Wcześniej możemy wyciąć głąb, a warzywo posmarować olejem, dzięki czemu liście będą swobodnie odchodzić.
Kolejnym krokiem jest farsz - mięso, ryż i przyprawy przekładamy do miski. Wszystko dokładnie mieszamy dłonią i gotowe! Teraz wystarczy zrobić szybki sos, zawinąć gołąbki, ułożyć je w naczyniu i gotowe!
Zobacz wideo
Przepis na gołąbki bez zawijania
Przepis na domowe gołąbki w sosie pomidorowym
Składniki:
- 700 g mielonej łopatki wieprzowej,
- główka białej kapusty,
- 1,5 szklanki bulionu,
- cebula,
- 140 g ryżu,
- olej,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego lub koncentratu,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od sparzenia kapusty - wycinamy głąb i usuwamy zewnętrzne liście. Kapustę smarujemy olejem i wkładamy do wrzącej wody. Gotujemy przez kilka minut - liście kapusty powinny same swobodnie odchodzić. Wynurzamy je szczypcami, osuszamy i studzimy.
- W tym czasie przygotowujemy farsz - w misce łączymy mięso, ugotowany ryż, podsmażoną cebulkę, sól i pieprz. Masę dokładnie wyrabiamy.
- Na desce do krojenia umieszczamy liść kapusty, wykrawamy nerw, nakładamy farsz i zawijamy. Gołąbki składamy jak krokiety - na początku boki do środka, a później ciasno zawijamy.
- Tak przygotowane gołąbki układamy jeden przy drugim w naczyniu żaroodpornym.
- W rondelku przygotowujemy sos - łączymy bulion, przecier pomidorowy i przyprawy. Sosem zalewamy gołąbki, przykrywamy je folią i wkładamy do piekarnika.
- Pieczemy przez godzinę w 180 stopniach.
Przepis na oszukane gołąbki, czyli uproszczona wariacja obiadowego klasyka