Przepis na faworki, jakie robiła babcia. Starodawny przepis z sekretnym dodatkiem

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, a przepis na faworki, jakie robiła babcia to synonim tego święta. Kruchutkie, posypane cukrem pudrem słodkości to tradycja, której nie może zabraknąć w dniu wszystkich łasuchów. Sekretem jest swojski skład i dodatek odrobiny alkoholu.

Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Do święta słodkości, jaki bez dwóch zdań jest zbliżający się tłusty czwartek, pozostało coraz mniej czasu. To zatem ostatni dzwonek na przygotowania i poszukiwanie idealnych receptur. Przepis na faworki, jakie robiła babcia to już tradycja, której nie może tego dnia zabraknąć na stole. 

Babcina receptura na tradycyjne faworki 

Faworki to, obok pączków, jeden z najpopularniejszych przysmaków na tłusty czwartek. Słodkie, chrupiące ciasteczka podane z cukrem pudrem wielu kojarzą się z beztroskim dzieciństwem i podwieczorkiem u babci. Przepis opiera się na tradycji i jedynie kilku bazowych składnikach. Smak i perfekcyjną strukturę zapewnia jednak odrobina dodanego alkoholu, a także smażenie na swojskim smalcu. 

Przepis na faworki z przepiśnika babci to niemalże skarb, który najczęściej przygotowujemy z okazji tłustego czwartku. Szczególną uwagę należy zwrócić na odpowiednie proporcje, dodanie hojnej porcji masła, wyrabianie ciasta i wycinanie charakterystycznego kształtu. Efekt bije na łopatki wszystkie inne łakocie!

Zobacz wideo Przepis na tradycyjne faworki - idealne w karnawale

Przepis na faworki, jakie robiła babcia

Składniki: 

  • 4 całe jajka i 4 żółtka,
  • pół kilograma mąki,
  • łyżka cukru,
  • łyżka masła,
  • smalec do smażenia, 
  • kieliszek spirytusu,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od ubicia jajek w dużej szklanej misie. Następnie stopniowo dodajemy cukier, do momentu aż kryształki się rozpuszczą i powstanie gładka, jasna masa. 
  2. Do masy jajecznej dodajemy mąkę, masło, spirytus. Całość mieszamy drewnianą łyżką, a następnie energicznie zagniatamy.
  3. Tak przygotowane ciasto cienko rozwałkowujemy i kroimy w prostokątne paseczki. Na środku każdego z nich robimy nożykiem niewielkie, pionowe nacięcie. Przekładamy koniec ciasta na drugą stronę. W ten sposób otrzymamy charakterystyczny kształt faworków. 
  4. Słodki chrust smażymy na dobrze rozgrzanym smalcu przez kilkanaście sekund - do uzyskania jasno-złotego koloru. 
  5. Faworki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, po czym przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.