Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Do święta słodkości, jaki bez dwóch zdań jest zbliżający się tłusty czwartek, pozostało coraz mniej czasu. To zatem ostatni dzwonek na przygotowania i poszukiwanie idealnych receptur. Przepis na faworki, jakie robiła babcia to już tradycja, której nie może tego dnia zabraknąć na stole.
Faworki to, obok pączków, jeden z najpopularniejszych przysmaków na tłusty czwartek. Słodkie, chrupiące ciasteczka podane z cukrem pudrem wielu kojarzą się z beztroskim dzieciństwem i podwieczorkiem u babci. Przepis opiera się na tradycji i jedynie kilku bazowych składnikach. Smak i perfekcyjną strukturę zapewnia jednak odrobina dodanego alkoholu, a także smażenie na swojskim smalcu.
Przepis na faworki z przepiśnika babci to niemalże skarb, który najczęściej przygotowujemy z okazji tłustego czwartku. Szczególną uwagę należy zwrócić na odpowiednie proporcje, dodanie hojnej porcji masła, wyrabianie ciasta i wycinanie charakterystycznego kształtu. Efekt bije na łopatki wszystkie inne łakocie!
Składniki:
Sposób przygotowania: