Pączki pieczone w piekarniku. Przepis bez grama oleju i smalcu - ich smak przypadnie do gustu każdemu

Bez smalcu i oleju a pyszne jak domowe! Mowa tu o pieczonych pączkach przygotowanych w znacznie lżejszej i odchudzonej wersji. Prosta metoda z piekarnikiem nie tylko znacznie obniży kaloryczność tłusto czwartkowych słodyczy, ale także nada im oryginalnego smaku.

Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Tradycyjne pączki bez wyrzutów sumienia taplają się w głębokim oleju i smalcu - co swoją drogą jest tradycyjnym sposobem przygotowania i jednocześnie smaczną formą. Warto jednak nieco udoskonalić babciny przepis i zrobić pączki pieczone w piekarniku. Poniżej zdradzamy banalną recepturę, która przypadnie do gustu osobom na diecie i nie tylko. 

Pączki pieczone w piekarniku - bez zbędnych kalorii i nadmiaru tłuszczu 

Tłusty czwartek to święto wszystkich łasuchów, fanów słodkości, domowych wypieków i babcinych receptur. Nie oznacza to jednak, że osoby dbające o dietę czy prowadzące zdrowy styl życia muszą rezygnować ze słodkich przyjemności - wręcz przeciwnie! Przepis na pieczone pączki to prawdziwy game hanger, który pozwoli zmniejszyć dawkę pustych kalorii i ograniczyć smażenie na głębokim tłuszczu

Przygotowanie pączków z piekarnika, podobnie jak tradycyjnych, jest nieco pracochłonne. Warto jednak się poświęcić, ponieważ efekt zwala z nóg i wypada bezkonkurencyjnie w porównaniu z nabytymi łakociami. Skład jest banalnie prosty - jedynym dylematem może być wybór słodkiego lub owocowego nadzienia!

Zobacz wideo Pączki hiszpańskie - słodkie, wilgotne i mięciutkie

Przepis na pączki pieczone - lżejsza wersja bez smażenia

Składniki: 

  • 500 g mąki pszennej typ 550,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 100 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 4 żółtka,
  • szklanka ciepłego mleka
  • dodatkowo: dżem, powidła lub słodki krem do nadziewania,
  • lukier lub ulubiona polewa. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od przygotowania zaczynu - do ciepłego, ale nie gorącego mleka dodajemy łyżeczkę cukru, pokruszone drożdże i kilka łyżek mąki. Całość dokładnie mieszamy, by całkowicie zniwelować grudki. Naczynie przykrywamy bawełnianą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut. 
  2. Kolejnym krokiem jest ubicie jasnej, puszystej masy z jajek i pozostałego cukru - ważne jednak by naczynie było ustawione na garnku z gotującą się wodą! 
  3. Do miski z masą jajeczną przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn i zaczynamy bez pośpiechu wyrabiać ciasto. W trakcie ugniatania stopniowo wlewamy przestudzone, lecz płynne masło. Tak przygotowane ciasto ponownie przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na minimum godzinę. 
  4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowujemy. Następnie przy pomocy szklanki lub kieliszka do wina wycinamy pączki. Na każdej porcji układamy dżem lub dowolne słodkie nadzienie. Brzegi ciasta zaginamy do środka i energicznie formujemy kulki. 
  5. Tak przygotowane pączki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. 
  6. Po tym czasie blachę wstawiamy do piekarnika - pączki pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. 
  7. Gotowe pączki studzimy i dekorujemy lukrem lub ulubioną polewą. 
Więcej o: