Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Tradycyjne pączki bez wyrzutów sumienia taplają się w głębokim oleju i smalcu - co swoją drogą jest tradycyjnym sposobem przygotowania i jednocześnie smaczną formą. Warto jednak nieco udoskonalić babciny przepis i zrobić pączki pieczone w piekarniku. Poniżej zdradzamy banalną recepturę, która przypadnie do gustu osobom na diecie i nie tylko.
Pączki pieczone w piekarniku - bez zbędnych kalorii i nadmiaru tłuszczu
Tłusty czwartek to święto wszystkich łasuchów, fanów słodkości, domowych wypieków i babcinych receptur. Nie oznacza to jednak, że osoby dbające o dietę czy prowadzące zdrowy styl życia muszą rezygnować ze słodkich przyjemności - wręcz przeciwnie! Przepis na pieczone pączki to prawdziwy game hanger, który pozwoli zmniejszyć dawkę pustych kalorii i ograniczyć smażenie na głębokim tłuszczu.
Przygotowanie pączków z piekarnika, podobnie jak tradycyjnych, jest nieco pracochłonne. Warto jednak się poświęcić, ponieważ efekt zwala z nóg i wypada bezkonkurencyjnie w porównaniu z nabytymi łakociami. Skład jest banalnie prosty - jedynym dylematem może być wybór słodkiego lub owocowego nadzienia!
Zobacz wideo Pączki hiszpańskie - słodkie, wilgotne i mięciutkie
Przepis na pączki pieczone - lżejsza wersja bez smażenia
Składniki:
- 500 g mąki pszennej typ 550,
- 50 g świeżych drożdży,
- 100 g masła,
- 100 g cukru,
- 4 żółtka,
- szklanka ciepłego mleka
- dodatkowo: dżem, powidła lub słodki krem do nadziewania,
- lukier lub ulubiona polewa.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od przygotowania zaczynu - do ciepłego, ale nie gorącego mleka dodajemy łyżeczkę cukru, pokruszone drożdże i kilka łyżek mąki. Całość dokładnie mieszamy, by całkowicie zniwelować grudki. Naczynie przykrywamy bawełnianą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut.
- Kolejnym krokiem jest ubicie jasnej, puszystej masy z jajek i pozostałego cukru - ważne jednak by naczynie było ustawione na garnku z gotującą się wodą!
- Do miski z masą jajeczną przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn i zaczynamy bez pośpiechu wyrabiać ciasto. W trakcie ugniatania stopniowo wlewamy przestudzone, lecz płynne masło. Tak przygotowane ciasto ponownie przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na minimum godzinę.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowujemy. Następnie przy pomocy szklanki lub kieliszka do wina wycinamy pączki. Na każdej porcji układamy dżem lub dowolne słodkie nadzienie. Brzegi ciasta zaginamy do środka i energicznie formujemy kulki.
- Tak przygotowane pączki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
- Po tym czasie blachę wstawiamy do piekarnika - pączki pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut.
- Gotowe pączki studzimy i dekorujemy lukrem lub ulubioną polewą.