Zapiekanki to idealne propozycje na sycący i szybki obiad. Możesz dodać do niej składniki, które zalegają ci w lodówce. Jej przygotowanie nie jest wymagające, a rodzina będzie zadowolona ze smaku.
Fot. m_krohn /Pixabay
REKLAMA
REKLAMA
W weekendy każdy chciałby trochę odpocząć i się zrelaksować. Jednak w dni wolne jeść nadal trzeba, a wizja stania w kuchni przy garnkach nie jest zadowalająca. Aby przygotować smaczny obiad, który zadowoli każde kubki smakowe nie trzeba poświęcać wielu godzin. Na takie dni zawsze odpowiednie są zapiekanki, które w swoim składzie mogą zawierać wszystko to, co znajduje się w lodówce. Zapiekanka gyros, którą proponujemy z pewnością znajdzie swoich zwolenników w całej rodzinie.
REKLAMA
Przepis na zapiekankę gyros
Składniki
4 piersi z kurczaka,
250 g ryżu,
2 łyżki przyprawy gyros,
7 ogórków konserwowych,
papryka czerwona,
papryka żółta,
250 g sera żółtego w kostce,
puszka kukurydzy,
natka pietruszki,
olej do smażenia,
majonez,
ketchup,
sól,
pieprz,
słodka papryka.
Zobacz wideo Pomysł na błyskawiczny obiad? Pieczone spaghetti
Piersi z kurczaka pokrój w większą kostkę, posyp przyprawą gyros oraz słodką papryką. Dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw na około godzinę do lodówki.
Ogórki pokrój w kostkę. Paprykę umyj, osusz, pokrój na pół i pozbądź się gniazd nasiennych. Następnie także pokrój w kostkę.
Puszkę kukurydzy otwórz i wylej z niej zalewę. Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Pietruszkę opłucz pod bieżącą wodą, osusz i drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju. Gdy tłuszcz się podgrzeje wrzuć na niego kurczaka w przyprawach. Usmaż mięso i przełóż je do miseczki.
Ryż ugotuj w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj niewielką ilością oleju. Następnie wysyp połowę ugotowanego ryżu i posmaruj go cienką warstwą majonezu oraz ketchupu. Posyp połową tartego sera.
Wyłóż kolejne warstwy, czyli kurczaka, kukurydzę, ogórki i papryki.
Na koniec wysyp resztę ryżu, posmaruj go ponownie majonezem i ketchupem. Całość obsyp serem żółtym.
Przygotowaną zapiekankę wstaw do rozgrzanego do 190°C piekarnika i piecz przez około 50 minut.
Podawaj bezpośrednio po upieczeniu z posiekaną natką pietruszki.