Pączki wiedeńskie, czyli puszyste gniazdka. Są lepsze niż tradycyjne i nie zawierają drożdży

Pączki wiedeńskie, zwane też pączkami hiszpańskimi to nic innego jak tradycyjne ciasto w kształcie gniazdek. Są puszyste, smaczne, ekspresowe w wykonaniu i zjawiskowo piękne! Do przygotowania potrzebujesz jedynie bazowych składników i szprycy z charakterystyczną końcówką w kształcie gwiazdki.

Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Pączki wiedeńskie to must have, którego nie może zabraknąć podczas najsłodszego święta w roku! Charakteryzują się uroczym kształtem i niesamowitym smakiem. Poniżej wyjaśniamy jak je przygotować w kilku prostych krokach. 

Pączki wiedeńskie, czyli słodkie gniazdka idealne na tłusty czwartek 

Pączki wiedeńskie, przez niektórych nazywane także hiszpańskimi to przepyszne delikatne pączuszki w kształcie gniazdek z delikatnego i puszystego ciasta. Od tradycyjnego przepisu różnią się składem - nie zawierają drożdży, dzięki czemu nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie, co znacznie usprawnia przygotowanie! 

Zobacz wideo Pączki hiszpańskie - słodkie, wilgotne i mięciutkie

Przepis na oryginalne pączki wiedeńskie 

Składniki: 

  • 180 g mąki pszennej
  • 3 duże jajka,
  • 75 g masła,
  • 250 ml wody,
  • łyżka esencji waniliowej lub świeżych ziaren,
  • łyżka spirytusu,
  • szczypta soli
  • olej roślinny do smażenia. 

Sposób przygotowania: 

  1. Do rondelka przekładamy wodę, masło i szczyptę soli. Składniki zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dodajemy przesianą mąkę. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się produktów. Naczynie ściągamy z palnika. 
  2. Do ciasta dodajemy alkohol, ekstrakt z wanilii oraz jajka. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką lub mikserem. Gdy masa będzie jednolita, pozostawiamy ją do ostygnięcia. 
  3. Masę przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Ciasto wyciskamy, formując estetyczne gniazdka. Wskazówka - każdą porcję warto wyciskać na mały kawałek papieru do pieczenia - to ułatwi wrzucanie ich do oleju i zachowanie kształtu.
  4. Pączki wiedeńskie smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Warto jednorazowo smażyć nie więcej jak trzy sztuki. Gdy ładnie się zarumienią z obu stron, odsączamy je na ręczniku papierowym. 
  5. Gotowe słodkie gniazdka dekorujemy lukrem, polewą lub cukrem pudrem. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.