Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Pączki wiedeńskie to must have, którego nie może zabraknąć podczas najsłodszego święta w roku! Charakteryzują się uroczym kształtem i niesamowitym smakiem. Poniżej wyjaśniamy jak je przygotować w kilku prostych krokach.
Pączki wiedeńskie, czyli słodkie gniazdka idealne na tłusty czwartek
Pączki wiedeńskie, przez niektórych nazywane także hiszpańskimi to przepyszne delikatne pączuszki w kształcie gniazdek z delikatnego i puszystego ciasta. Od tradycyjnego przepisu różnią się składem - nie zawierają drożdży, dzięki czemu nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie, co znacznie usprawnia przygotowanie!
Zobacz wideo
Pączki hiszpańskie - słodkie, wilgotne i mięciutkie
Przepis na oryginalne pączki wiedeńskie
Składniki:
- 180 g mąki pszennej
- 3 duże jajka,
- 75 g masła,
- 250 ml wody,
- łyżka esencji waniliowej lub świeżych ziaren,
- łyżka spirytusu,
- szczypta soli
- olej roślinny do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Do rondelka przekładamy wodę, masło i szczyptę soli. Składniki zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dodajemy przesianą mąkę. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się produktów. Naczynie ściągamy z palnika.
- Do ciasta dodajemy alkohol, ekstrakt z wanilii oraz jajka. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką lub mikserem. Gdy masa będzie jednolita, pozostawiamy ją do ostygnięcia.
- Masę przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Ciasto wyciskamy, formując estetyczne gniazdka. Wskazówka - każdą porcję warto wyciskać na mały kawałek papieru do pieczenia - to ułatwi wrzucanie ich do oleju i zachowanie kształtu.
- Pączki wiedeńskie smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Warto jednorazowo smażyć nie więcej jak trzy sztuki. Gdy ładnie się zarumienią z obu stron, odsączamy je na ręczniku papierowym.
- Gotowe słodkie gniazdka dekorujemy lukrem, polewą lub cukrem pudrem.