W tłusty czwartek chcesz zjeść coś nowego? Zrób pączki ze składnikiem świątecznego ciasta

Jeśli na samą myśl o tłustym czwartku łapiesz się za głowę i myślisz o ciągle powtarzających się nadzieniach to mamy coś dla ciebie. Ta propozycja nie uwzględnia żadnego dżemu, lecz składnik ciasta, które piecze się na święta. Co to takiego? Już zdradzamy.

To nic nowego, że w okolicach tłustego czwartku pragniemy zjeść coś oryginalnego i niepowtarzalnego. W sklepach i cukierniach można znaleźć duży wybór pączków, lecz wszystkie rzadko kiedy się czymś wyróżniają. Aby zjeść coś co na długo zapadnie w pamięć proponujemy pączki z nadzieniem makowym. Takiego przysmaku z pewnością nie znajdzie się w żadnym sklepiku, a szkoda, bo smak jest nie do podrobienia.

Przepis na pączki z makiem

Składniki

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 100 g świeżych drożdży,
  • 150 g drobnego cukru,
  • 500 ml mleka,
  • 7 żółtek,
  • 1 całe jajko,
  • 100 g masła,
  • 50 g cukru waniliowego,
  • kieliszek spirytusu,
  • 1 cytryna,
  • pół łyżeczki soli,
  • olej do smażenia,
  • 750 g masy makowej,
  • cukier puder do posypania.
Zobacz wideo Piwne pączki - comfort food w nieco innej odsłonie

OFERTY AVANTI24.PL: Modne spódnice na 2023: rządzi skóra i plisy! Wybieramy fasony sprzyjające sylwetce

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie pączków zacznij od przyrządzenia rozczynu. Do miseczki wsyp łyżkę cukru oraz świeże drożdże. Produkty dokładnie wymieszaj do uzyskania lejącej konsystencji. Następnie wsyp przesianą przez sitko mąkę i pół szklanki mleka. Całość wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia.
  2. W innym naczyniu żółtka utrzyj z cukrem, dodaj całe jedno jajko i przesianą mąkę. Wymieszaj składniki i dodaj wyrośnięty rozczyn, cukier waniliowy, sok z cytryny, pozostałe mleko, sól i spirytus. Energicznym ruchem wymieszaj produkty. Masa powinna być pozbawiona grudek, lecz bogata w pęcherzyki powietrza.
  3. Na koniec dodaj roztopione masło i wyrabiaj przez jeszcze chwilę.
  4. Z ciasta uformuj kulę, umieść ją w misce pod przykryciem i pozostaw w ciepłym miejscu na około 30 minut. Ma ono podwoić swoją objętość.
  5. Po tym czasie miasto wyłóż na stolnicę oprószoną mąką i wyrabiaj przez chwilę.
  6. Następnie odrywaj niewielkie kawałki masy, formuj z nich kulki i rozpłaszcz je na dłoni. Na środku nałóż łyżeczkę (lub więcej, w zależności od wielkości oderwanego ciasta) masy makowej i dokładnie zlep całość.
  7. W garnku lub głębokiej patelni rozgrzej olej. Do gorącego tłuszczu wrzucaj przygotowane paczki. Smaż z każdej strony do uzyskania złotego koloru.
  8. Wysmażone wykładaj na talerz z ręcznikiem papierowym i obsyp cukrem pudrem.

 OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.