Sałatka bawarska na śniadanie, obiad i kolację. Smak podkręca nietypowy składnik, który pomaga na kaca

Sałatka bawarska to świetny przykład na to, że z prostych składników powstają najlepsze dania. To aromatyczna, nieco pikantna sałatka z pokrojonych w paski ogórków, kiełbasy i sera, świetnie sprawdzi się do śniadania, ale także jako "zakąska" podczas spotkań z przyjaciółmi. Jaki jest jej sekret? Wyjątkowego smaku dodaje jej sok z kiszonych ogórków - można ją jeść i jeść.

Więcej przepisów na pyszne sałatki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Sałatka bawarska jest bardzo uniwersalnym przepisem, który świetnie sprawdzi się na śniadanie (na przykład na kanapkę), ale także podczas rodzinnych uroczystości i spotkań w gronie rodziny. Sposób wykonania jest bardzo prosty, a nośnikiem smaku jest sos na bazie musztardy i soku z ogórków. Jeśli lubisz wyraziste smaki, sałatka bawarska na pewno wejdzie do grona twoich ulubionych potraw. 

Sałatka bawarska - przepis na każdą okazję

Składniki:

  • ok. 400 g sera żółtego
  • ok. 400 g kiełbasy żywieckiej, suchej krakowskiej lub zwykłej mortadeli
  • 400 g ogórków kiszonych
  • posiekana natka pietruszki
  • posiekany szczypiorek
  • sól, pieprz, szczypta ostrej papryczki
  • majonez
  • musztarda
  • sok z ogórków (pół szklanki)

Sposób wykonania:

  1. Wędlinę, ser oraz ogórki pokrój w paski podobnych rozmiarów i włóż do miski. 
  2. Dodaj szczypiorek, dopraw solą oraz pieprzem i szczyptą ostrej papryki. 
  3. Dołóż jedną pełną łyżkę majonezu, łyżkę musztardy i zacznij mieszać. Następnie dolej sok z ogórków. Nie wlewaj jednak całego od razu - dodaj tyle, żeby konsystencja sałatki ci odpowiadała - tradycyjnie składniki lekko "pływają" w sosie.
  4. Sałatkę bawarską odłóż do lodówki na jakiś czas, by smaki się połączyły. Przed podaniem udekoruj posiekaną natką pietruszki. 

Wskazówka: Jeśli chcesz nieco przełamać ostry smak sałatki, dodaj łyżeczkę miodu, lub zamiast zwykłej musztardy - użyj musztardy miodowej.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.