Sałatka bawarska to świetny przykład na to, że z prostych składników powstają najlepsze dania. To aromatyczna, nieco pikantna sałatka z pokrojonych w paski ogórków, kiełbasy i sera, świetnie sprawdzi się do śniadania, ale także jako "zakąska" podczas spotkań z przyjaciółmi. Jaki jest jej sekret? Wyjątkowego smaku dodaje jej sok z kiszonych ogórków - można ją jeść i jeść.
Karl Allgaeuer /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów na pyszne sałatki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
REKLAMA
Zobacz wideo
Sałatka bawarska jest bardzo uniwersalnym przepisem, który świetnie sprawdzi się na śniadanie (na przykład na kanapkę), ale także podczas rodzinnych uroczystości i spotkań w gronie rodziny. Sposób wykonania jest bardzo prosty, a nośnikiem smaku jest sos na bazie musztardy i soku z ogórków. Jeśli lubisz wyraziste smaki, sałatka bawarska na pewno wejdzie do grona twoich ulubionych potraw.
Sałatka bawarska - przepis na każdą okazję
Składniki:
ok. 400 g sera żółtego
ok. 400 g kiełbasy żywieckiej, suchej krakowskiej lub zwykłej mortadeli
400 g ogórków kiszonych
posiekana natka pietruszki
posiekany szczypiorek
sól, pieprz, szczypta ostrej papryczki
majonez
musztarda
sok z ogórków (pół szklanki)
Sposób wykonania:
Wędlinę, ser oraz ogórki pokrój w paski podobnych rozmiarów i włóż do miski.
Dodaj szczypiorek, dopraw solą oraz pieprzem i szczyptą ostrej papryki.
Dołóż jedną pełną łyżkę majonezu, łyżkę musztardy i zacznij mieszać. Następnie dolej sok z ogórków. Nie wlewaj jednak całego od razu - dodaj tyle, żeby konsystencja sałatki ci odpowiadała - tradycyjnie składniki lekko "pływają" w sosie.
Sałatkę bawarską odłóż do lodówki na jakiś czas, by smaki się połączyły. Przed podaniem udekoruj posiekaną natką pietruszki.
Wskazówka: Jeśli chcesz nieco przełamać ostry smak sałatki, dodaj łyżeczkę miodu, lub zamiast zwykłej musztardy - użyj musztardy miodowej.