Czy można zjeść obiad za 3,5 zł? Katarzyna Bosacka odświeża przepis z ziemniakami, który pamiętamy z dzieciństwa

Katarzyna Bosacka udowodniła już nie raz, że nie trzeba wydawać fortuny, by zjeść smaczny i sycący posiłek. Co powiecie tani obiad, którego porcja kosztuje zaledwie trzy pięćdziesiąt? Będzie smacznie i sentymentalnie - oto trochę zapomniany przepis na ziemniaczany rarytas z czterech składników. Panie i panowie, przed państwem szare kluski.

Więcej przepisów na tanie obiady znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Katarzyna Bosacka na swoim kanale na YouTube pokazuje, jak w smaczny sposób nakarmić rodzinę daniami, których cena porcji na osobę nie przekracza 5 zł. Ostatnio dziennikarka postanowiła odświeżyć przepis, który kiedyś był bardzo popularny, a ostatnio powraca do łask. Chodzi o szare kluski, które na pewno pamiętamy z babcinej kuchni i kolonijnych stołówek. Porcja tego sycącego dania kosztuje w przybliżeniu 3 zł 50 groszy. 

 

Obiad za 3,5 zł. Bosacka odświeża stary przepis na kluchy

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków (najlepiej wybrać odmianę mączystą)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • sól do smaku

Dodatkowo: kiszona kapusta, sos grzybowy, podsmażona cebulka, skwarki itp.

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach - tak, jak na placki ziemniaczane. 
  2. Następnie odciśnij je z wody za pomocą ściereczki. Ziemniaki przełóż do miski, a miskę z wodą ostaw na chwilę, by wytrąciła się skrobia. Kiedy na dno opadnie osad ziemniaczany, wodę ostrożnie wylej, a skrobię dodaj do ziemniaków.
  3. Dodaj jajko i obie mąki, a także odrobinę soli. Następnie całość dokładnie wymieszaj. Gotowe ciasto przełóż na pokrywkę lub deskę do krojenia.
  4. W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Kiedy zawrze, za pomocą łyżki spychaj porcje ciasta na szare kluchy i natychmiast zamieszaj, by nie przywarły do dna. 
  5. Gotuj je przez 3-4 minuty od wypłynięcia. Uważaj jednak, by woda nie bulgotała za mocno. Kiedy się już ugotują, wyjmij je na talerz za pomocą łyżki cedzakowej. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Więcej o:
Copyright © Agora SA