Więcej przepisów na tanie obiady znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Katarzyna Bosacka na swoim kanale na YouTube pokazuje, jak w smaczny sposób nakarmić rodzinę daniami, których cena porcji na osobę nie przekracza 5 zł. Ostatnio dziennikarka postanowiła odświeżyć przepis, który kiedyś był bardzo popularny, a ostatnio powraca do łask. Chodzi o szare kluski, które na pewno pamiętamy z babcinej kuchni i kolonijnych stołówek. Porcja tego sycącego dania kosztuje w przybliżeniu 3 zł 50 groszy.
Obiad za 3,5 zł. Bosacka odświeża stary przepis na kluchy
Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków (najlepiej wybrać odmianę mączystą)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 duże jajko
- sól do smaku
Dodatkowo: kiszona kapusta, sos grzybowy, podsmażona cebulka, skwarki itp.
Sposób wykonania:
- Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach - tak, jak na placki ziemniaczane.
- Następnie odciśnij je z wody za pomocą ściereczki. Ziemniaki przełóż do miski, a miskę z wodą ostaw na chwilę, by wytrąciła się skrobia. Kiedy na dno opadnie osad ziemniaczany, wodę ostrożnie wylej, a skrobię dodaj do ziemniaków.
- Dodaj jajko i obie mąki, a także odrobinę soli. Następnie całość dokładnie wymieszaj. Gotowe ciasto przełóż na pokrywkę lub deskę do krojenia.
- W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Kiedy zawrze, za pomocą łyżki spychaj porcje ciasta na szare kluchy i natychmiast zamieszaj, by nie przywarły do dna.
- Gotuj je przez 3-4 minuty od wypłynięcia. Uważaj jednak, by woda nie bulgotała za mocno. Kiedy się już ugotują, wyjmij je na talerz za pomocą łyżki cedzakowej. Podawaj z ulubionymi dodatkami.