Tłusty czwartek kojarzy się wszystkim z lukrowanymi pączkami, chrupiącymi faworkami, a nawet ze słodkimi oponkami serowymi. Rzadko jednak chwytamy się innych przepisów na domowe słodkości, przez co łatwo znudzić się karnawałowym repertuarem łakoci. Z tego powodu najlepiej sięgnąć po lubiane przez wszystkich eklerki - przepis na te bajecznie kremowe i delikatne słodkości podała Ania Starmach.
Ciasto:
Krem waniliowy:
Polewa czekoladowa:
Wodę należy zagotować w głębokim garnku wraz z masłem i cukrem, stale mieszając, by nie przypalić masy. Do gorącej wody wsypujemy przesianą przez sito mąkę. Ciasto nadal mieszamy i podgrzewamy do momentu, aż zacznie się odklejać od brzegów naczynia.
Ciasto wyjmujemy z garnka i przekładamy do osobnego naczynia, by mogło przestygnąć. Gdy masa będzie chłodna, dodajemy jajka i mieszamy ciasto, aż osiągnie jednolitą i gładką konsystencję.
Wyrobione i gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy eklerki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Należy zachować odpowiedni odstęp między eklerkami, by nie skleiły się podczas pieczenia. Pod wpływem gorącej temperatury ciastka mocno urosną.
Eklerki pieczemy około 25 minut w 200 stopniach. W trakcie pieczenia warto kilkukrotnie otworzyć piekarnik, by pozbyć się nadmiaru pary wodnej. Gdy ciastka się upieką, odstawiamy je do wystygnięcia, a następnie przekrawamy na pół. Tak przygotowane będziemy przekładać kremem.
W osobnym naczyniu dokładnie ubijamy kremówkę. Do puszystej masy dodajemy serek mascarpone, cukier puder oraz pestki z lasek wanilii. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do schłodzenia. Gdy masa będzie zimna, przekładamy ją do rękawa cukierniczego i przekładamy przekrojone eklerki pysznym, waniliowym kremem.
Czekoladę łamiemy lub siekamy na drobne kawałki i rozpuszczamy wraz z pokrojonym masłem w kąpieli wodnej. Lekko ostudzoną polewą ozdabiamy przełożone kremem eklerki. Będą smakować znakomicie do aromatycznej kawy lub herbaty. Smacznego!