W mediach społecznościowych opublikowano zdjęcia grzybów, które pojawiają się w polskich lasach o tej porze roku. Są jadalne i można przygotować z nimi wiele przepysznych dań. Chodzi o gatunek o nazwie płomiennica zimowa. Oto jak wygląda i czym się charakteryzuje.
Jeśli nie macie zapasów grzybów w domu, strona FB "Borem Lasem Wodą Bagnem" poleca płomiennicę zimową (łac. flammulina velutipes). Jak wygląda ten gatunek? Ma od pięciu do siedmiu centymetrów średnicy, pomarańczowe zabarwienie i białe lub żółtawe blaszki od spodu. Płomiennica posiada ciemnobrązowy trzon i nie posiada pierścienia. Grzyby te rosną gromadnie, z reguły można je znaleźć w skupiskach kilku lub nawet kilkunastu sztuk.
Płomiennice zwykle wyrastają z pniaków, dlatego ciężko pomylić je z niejadalnymi grzybami. W razie wątpliwości najlepiej jest skorzystać z porady eksperta. Jak zaznacza się w opublikowanym poście ten gatunek grzyba:
Występuje na pniakach, jak i zamierających drzewach stojących gatunków liściastych, najchętniej topoli, wierzbie, klonie, olszy i brzozie. Preferuje miejsca wilgotne, można ją spotkać w lasach, wzdłuż cieków i zbiorników wodnych, jak i miejskich parkach. Pojawia się od października nawet do końca marca. Bardzo trwały, odporny na wielokrotne zamarzania.
Warto dodać, że kapelusze płomiennic są idealne do zup, sosów i do marynowania. Można dodawać je do jajecznicy i zapiekanek.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl