Zobacz wideo
Galaktyczne, kolorowe, pyszne - najlepsze pączki i donaty na tłusty czwartek
Pączki z dziurką to nic innego jak oponki, czy donuty. W Polsce bardzo popularne są oponki z serem, jednak jeśli chcemy przyrządzić nieco lżejsze i bardziej puszyste przekąski na tłusty czwartek, warto wykorzystać drożdże. Zwykłe oponki bez sera, twarogu czy innych tego typu zamienników będą wyjątkowo smaczne.
Przepis na oponki drożdżowe bez sera. Jak zrobić donuty?
Puszyste pączki z dziurką są proste w przygotowaniu. Wystarczy nieco mąki, drożdży i mleka. Dzięki prostocie oponki staną się lekkie i puszyste oraz pozostaną świeże i delikatne na dłużej. Zanim zabierzemy się do pracy, warto przypomnieć, jaka mąka na oponki będzie najlepsza. Aby ciasto wyszło idealnie, należy poszukać mąki pszennej typu 500. Dzięki temu donuty wyrosną i nie będą twarde.
Składniki:
- pół kg mąki,
- 200 ml ciepłego mleka,
- 2 duże jajka,
- 2 łyżki cukru,
- 40 g świeżych drożdży,
- 60 g roztopionego masła,
- łyżka spirytusu,
- szczypta soli,
- olej do smażenia,
- cukier puder.
Przydatne narzędzia:
- wałek,
- szklanka,
- kieliszek,
- czysta ściereczka,
- miska.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Pączki z dziurką. Przepis na oponki drożdżowe bez sera
- Przygotowujemy zaczyn. Do miseczki wrzucamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, około 50 ml ciepłego mleka i łyżkę mąki. Całość dokładnie rozdrabiamy palcami, a później mieszamy delikatnie, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.
- Zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut, aby podwoił swoją objętość.
- Do wyrośniętego zaczynu dodajemy resztę mąki, cukru, pozostałą część mleka, spirytus, masło oraz szczyptę soli. Wbijamy jajka. Dokładnie mieszamy.
- Po połączeniu się składników przekładamy ciasto na stolnicę oprószoną mąką. Wyrabiamy dłońmi przez około 10 minut.
- Następnie przekładamy do wysokiej misy i przykrywamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na półtorej godziny.
- Wyrośnięte ciasto na oponki wykładamy na blat. Rozwałkowujemy na grubość około jednego centymetra.
- Za pomocą szklanki wycinamy kółka z ciasta drożdżowego. Następnie korzystając z kieliszka, wycinamy w środku mniejszą dziurkę. W ten sposób powstanie kształt oponki.
- Gotowe oponki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut.
- Po tym czasie nagrzewamy tłuszcz. Kiedy osiągnie temperaturę 180 st. C, wrzucamy oponki.
- Smażymy z obu stron na złocisty kolor.
- Wyciągamy z tłuszczu. Pozostawiamy do ostygnięcia. Oprószamy cukrem pudrem.
Pozostałości w postaci wyciętych środków także smażymy. Dzięki temu oprócz donutów uzyskamy mini pączki.