Do tej kremówki nie potrzebujesz piekarnika. Zrobisz ją w zaledwie 30 minut. Tak proste, a tak pyszne

Kremówka to deser, który większość kojarzy z kruchym ciastem i kremowym wnętrzem. Jednak w takiej wersji wymagany jest piekarnik. Podajemy przepis, w którym dodatkowy sprzęt jest zbędny, a wykonanie trwa kilka chwil.

Ciasto kremówka to jedno z najpopularniejszych ciast, które można znaleźć w cukierniach. Znane jest również pod nazwą napoleonka. Jest to nic innego jak ciasto francuskie przekładane masą o smaku śmietanki. Aby masa miała odpowiednią konsystencję dodaje się do niej budyń, który także nadaje całości lepszy smak. Znany przez wszystkich przepis obejmuje pieczenie wypieku. Jednak my znamy recepturę na wersję, która tego nie wymaga. Dzięki warstwom krakersów lub herbatników zrobisz je w zaledwie 30 minut.

Przepis na kremówkę bez pieczenia

Składniki

  • 1 l mleka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 łyżki ekstraktu waniliowego,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 3 budynie śmietankowe,
  • 5 żółtek jaj,
  • 250 g masła,
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 2 opakowania krakersów lub herbatników,
  • cukier puder do posypania.
Zobacz wideo Kremówka papieska na każdą porę

OFERTY AVANTI24.PL: Modne spódnice na 2023: rządzi skóra i plisy! Wybieramy fasony sprzyjające sylwetce

Sposób przygotowania kremu budyniowego

  1. Do garnka wlej około 800 ml mleka i zagotuj na małym ogniu.
  2. Gdy płyn się grzeje, do miseczki wbij żółta i utrzyj je na średnich obrotach miksera do podwojenia objętości. Następnie stopniowo dodawaj cukier i mieszaj do uzyskania jasnej masy i rozpuszczenia słodzika.
  3. Do całości wlej resztę mleka, dodaj przesianą przez sitko mąkę oraz budynie. Miksuj do połączenia składników.
  4. Gdy mleko się zagotuje, małym strumyczkiem wlewaj do niego przygotowaną masę budyniową. Cały czas mieszaj.
  5. Płyn ponownie zagotuj, lecz pamiętaj, aby cały czas go mieszać. W przeciwnym razie budyń będzie mógł się przypalić.
  6. Gotuj całość do zgęstnienia, następnie ściągnij z ognia, przykryj folią aluminiową lub talerzykiem i odstaw do przestygnięcia.
  7. Do miski wrzuć masło i utrzyj je na średnich obrotach. Po wykonaniu tej czynności wlewaj do niego zimny budyń i utrzyj na jednolitą masę.
  8. Do kolejnej miski wlej śmietankę kremówkę i ubij ją na pianę. Tak przygotowany krem dodaj do miski z masą budyniową i miksuj do połączenia.

Składanie ciasta

  1. Na dno blaszki wyłóż papier do pieczenia oraz ułóż warstwę herbatników lub krakersów.
  2. Przygotowaną masę budyniową wylej na całą powierzchnię ciasteczek i wyrównaj wierzch za pomocą łyżki.
  3. Na górze wyłóż kolejną warstwę kruchych ciasteczek. Na koniec całość delikatnie dociśnij dłońmi i włóż do lodówki na kilka godzin.
  4. Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.