Podczas przygotowań do domowych wypieków na tłusty czwartek pojawia się często sporo pytań i niejasności. Przepisy nie zawsze zawierają wszystkie niezbędne szczegóły. Dlatego, jeżeli zastanawiacie się, jaka mąka na pączki będzie najlepsza, sprawdźcie nasze wskazówki.
Przepisów na pączki jest mnóstwo. Jeśli jednak nigdy do tej pory nie przyrządzaliśmy tego rodzaju słodkości, warto zwrócić uwagę na rodzaj stosowanych składników. Jaka mąka na pączki sprawdzi się bez zarzutu? Otóż przygotowując drożdżowe ciasto, które stanowi bazę pączków, należy wybierać mąkę pszenną typu 450 lub 500. Oznaczenia znajdują się na opakowaniu, dlatego łatwo ocenić, z jakim produktem mamy do czynienia.
Mąka pszenna typu 450 to inaczej mąka tortowa, która zawiera około 0,45 proc. popiołu, czyli substancji mineralnych. Typ 500 oraz 550 to mąka luksusowa, zawartość pyłu wynosi od 0,50 do 0,55 proc. popiołu.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Poza odpowiednim doborem mąki warto zwrócić także uwagę na inne kwestie. Kuchenne porady pomogą uzyskać puszyste, delikatne i pyszne pączki.