Jaka mąka na pączki? Ważny jest odpowiedni rodzaj. Wybierz najlepszą, aby wypiek był puszysty

Tłusty czwartek 2023 już za pasem. Jednak, aby świętowanie udało się jak nigdy dotąd, warto przygotować własne wypieki. Jaka mąka na pączki sprawdzi się najlepiej? Okazuje się, że rodzaj produktu ma spore znaczenie.
Zobacz wideo Galaktyczne, kolorowe, pyszne - najlepsze pączki i donaty na tłusty czwartek

Podczas przygotowań do domowych wypieków na tłusty czwartek pojawia się często sporo pytań i niejasności. Przepisy nie zawsze zawierają wszystkie niezbędne szczegóły. Dlatego, jeżeli zastanawiacie się, jaka mąka na pączki będzie najlepsza, sprawdźcie nasze wskazówki.

Tłusty czwartek 2023. Jaka mąka na pączki?

Przepisów na pączki jest mnóstwo. Jeśli jednak nigdy do tej pory nie przyrządzaliśmy tego rodzaju słodkości, warto zwrócić uwagę na rodzaj stosowanych składników. Jaka mąka na pączki sprawdzi się bez zarzutu? Otóż przygotowując drożdżowe ciasto, które stanowi bazę pączków, należy wybierać mąkę pszenną typu 450 lub 500. Oznaczenia znajdują się na opakowaniu, dlatego łatwo ocenić, z jakim produktem mamy do czynienia.

Mąka pszenna typu 450 to inaczej mąka tortowa, która zawiera około 0,45 proc. popiołu, czyli substancji mineralnych. Typ 500 oraz 550 to mąka luksusowa, zawartość pyłu wynosi od 0,50 do 0,55 proc. popiołu. 

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Puszyste pączki. Jak uzyskać ten efekt?

Poza odpowiednim doborem mąki warto zwrócić także uwagę na inne kwestie. Kuchenne porady pomogą uzyskać puszyste, delikatne i pyszne pączki

  1. Postaw na świeże drożdże zamiast produktu instant.
  2. Odstaw ciasto do wyrośnięcia w miejsce pozbawione przeciągu.
  3. Jeśli w kuchni jest chłodno, nagrzej piekarnik do 30 st. C, wyłącz. Wstaw ciasto, aby wyrosło w ciepłym miejscu.
  4. Wyrabianie ciasta jest bardzo istotne. Im dłużej trwa ta czynność, czym ciasto drożdżowe będzie bardziej napowietrzone, przez co pączki staną się lekkie.
  5. Temperatura tłuszczu powinna osiągnąć wartość 180 st. C. Jeżeli olej lub smalec będą zbyt zimne, to pączki podczas smażenia będą wchłaniać tłuszcz i staną się ciężkie i niesmaczne.
Więcej o: