Uczestniczka MasterChefa zdradza przepis na ptasie mleczko. Tylko 4 składniki i 30 minut roboty

Ptasie mleczko to uwielbiana przez wielu słodycz. Pomimo wielkiego grona fanów, nie każdy chciałby przepłacać za nie w sklepie. Natalia Maszkowska pokazała jak zrobić je dużo taniej domowym sposobem. Ten przepis stał się prawdziwym hitem.

Słodka i delikatna pianka o smaku śmietankowym lub waniliowym oblana czekoladą. Taki opis może pasować do kilku rzeczy, ale z pewnością jako pierwsza do głowy wpadła nam jedna propozycja. Jest nią ptasie mleczko, które od zawsze wybierane jest ze sklepowych półek jako jedne z pierwszych. Jednak ciągle rosnąca inflacja może spowodować, że niektórzy będą musieli zrezygnować z ulubionego przysmaku.

W takiej sytuacji przychodzi na pomoc uczestniczka MasterChefa Natalia Maszkowska, która na TikToku pokazała jak przygotować ptasie mleko w domowych warunkach. Mogłoby się wydawać, że proces przygotowania będzie skomplikowany. Jednak okazuje się, że wystarczą 4 składniki i wolne pół godziny.

Przepis na domowe ptasie mleczko Natalii Maszkowskiej

Składniki

  • 300 ml wody,
  • 2 galaretki,
  • 400 ml śmietanki 36%,
  • 3 mleczne czekolady.
Zobacz wideo Niebiańskie kokosowe ciacho z budyniem - bez pieczenia

OFERTY AVANTI24.PL: Modne spódnice na 2023: rządzi skóra i plisy! Wybieramy fasony sprzyjające sylwetce

Sposób przygotowania

  1. Wodę wlej do rondelka i zagotuj. Następnie wsyp do niej galaretki i dokładnie, a zarazem energicznie wymieszaj do rozpuszczenia. Zdejmij z ognia i odstaw do lekkiego ostygnięcia.
  2. W czasie stygnięcia przygotuj naczynie żaroodporne. Wystarczy, że jego dno wysmarujesz niewielką ilością masła.
  3. Po tym czasie, gdy galaretka stanie się lekko stężała dolej śmietanki. Składniki zmiksuj na średnich obrotach miksera na gładką masę. Pianka może szybko stężeć, dlatego rób w miarę szybko.
  4. Od razu po zmiksowaniu przelej masę do naczynia żaroodpornego i odstaw na około 10 minut w chłodniejsze miejsce.
  5. Czekoladę umieść w miseczce i roztop ją w kąpieli wodnej. Całkowicie stężałą piankę pokrój w większą kostkę i wyjmij z naczynia. Każdy kawałek zanurz w chłodnej czekoladowej polewie.
  6. Gotowe kawałeczki przełóż na tackę i wstaw do lodówki.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.