Kinga Paruzel to twórca kulinarny, a także uczestniczka pierwszej edycji programu MasterChef. Tam zajęła 2. miejsce i od tamtego momentu zaczęła się jej większa fascynacja kulinarna. Na swoich social mediach pokazuje jak odżywia się na co dzień i pokazuje, że ograniczenie mięsa nie musi być takie straszne. Na platformie YouTube zdradziła przepis na danie, które skradnie serca tym, którzy uwielbiają kuchnię włoską. To połączenie dwóch popularnych dań - lasagne i calzone.
Scaccia - przepis Kingi Paruzel
Składniki na ciasto
- 550 g mąki pszennej,
- 1 jajko,
- pół łyżeczki soli,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 250 ml wody.
Składniki na sos pomidorowy
- 400 g pomidorków cherry,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 cebula,
- listki świeżej bazylii,
- 1 łyżeczka miodu,
- 3 pomidory suszone,
- sól,
- pieprz.
Zobacz wideo Przepis na pyszną pizzę
Składniki na farsz
- 100 g sera provolone,
- 100 g parmezanu,
- plasterki salami,
- oliwa z oliwek.
OFERTY AVANTI24.PL: Modne spódnice na 2023: rządzi skóra i plisy! Wybieramy fasony sprzyjające sylwetce
Sposób przygotowania ciasta
- Na stolnicę wysyp mąkę z solą, wbij jajko i dokładnie wyrób ciasto. Stopniowo dodawaj wodę i kiedy mąka ją wchłonie i nada ciastu dość stałą konsystencję, daj oliwę. Cały czas wyrabiaj ciasto, aby było jednolite i elastyczne.
Sposób przygotowania sosu pomidorowego
- Cebulę pokrój w dość cienkie piórka. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę ze szczyptą soli.
- Po chwili do cebuli dodaj pomidorki, delikatnie je rozgniatając. Całość dopraw miodem, solą i pieprzem.
- Suszone pomidory pokrój w dość drobne paseczki, bazylię rozerwij na mniejsze kawałeczki i dodaj je do gotującego się sosu.
Sposób przygotowania nadzienia
- Ser provolone pokrój w dość drobną kostkę.
- Parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Składanie w całość
- Ciasto przekrój na pół i rozwałkuj je na dość cienki placek, nadając mu kształt prostokąta.
- Całą powierzchnię ciasta posmaruj oliwą, następnie wyłóż 3-4 łyżki sosu pomidorowego, mniej więcej połowę serów, kilka plastrów salami.
- Następnie złóż krótsze boki do środka. Złożone ciasto ponownie posmaruj oliwą i wyłóż około 2 łyżki sosu pomidorowego, połowę pozostałych serów i plastry salami. Ponownie krótkie boki ciasta złóż do siebie.
- Ciasto posmaruj oliwą, wyłóż łyżkę sosu, połowę pozostałych serów i plaster salami. Ostatni krok powtórz i przykryj składniki nadzienia ciastem. Powierzchnię posmaruj oliwą.
- Całość włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 30 minut.
OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl