Kinga Paruzel połączyła dwa dania w jedno. Teraz dwa włoskie przysmaki można zjeść jednocześnie

Miałeś kiedyś dylemat, jakie danie teraz zjeść, a do głowy przychodziły ci różne propozycje? Kinga Paruzel rozwiązała ten problem tworząc ten przysmak. To smaki dwóch popularnych włoskich dań. Jest nie do opisania.

Kinga Paruzel to twórca kulinarny, a także uczestniczka pierwszej edycji programu MasterChef. Tam zajęła 2. miejsce i od tamtego momentu zaczęła się jej większa fascynacja kulinarna. Na swoich social mediach pokazuje jak odżywia się na co dzień i pokazuje, że ograniczenie mięsa nie musi być takie straszne. Na platformie YouTube zdradziła przepis na danie, które skradnie serca tym, którzy uwielbiają kuchnię włoską. To połączenie dwóch popularnych dań - lasagne i calzone.

Scaccia - przepis Kingi Paruzel

Składniki na ciasto

  • 550 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • pół łyżeczki soli,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 250 ml wody.

Składniki na sos pomidorowy

  • 400 g pomidorków cherry,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 cebula,
  • listki świeżej bazylii,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 3 pomidory suszone,
  • sól,
  • pieprz.
Zobacz wideo Przepis na pyszną pizzę

Składniki na farsz

  • 100 g sera provolone,
  • 100 g parmezanu,
  • plasterki salami,
  • oliwa z oliwek.

OFERTY AVANTI24.PL: Modne spódnice na 2023: rządzi skóra i plisy! Wybieramy fasony sprzyjające sylwetce

Sposób przygotowania ciasta

  1. Na stolnicę wysyp mąkę z solą, wbij jajko i dokładnie wyrób ciasto. Stopniowo dodawaj wodę i kiedy mąka ją wchłonie i nada ciastu dość stałą konsystencję, daj oliwę. Cały czas wyrabiaj ciasto, aby było jednolite i elastyczne.

Sposób przygotowania sosu pomidorowego

  1. Cebulę pokrój w dość cienkie piórka. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę ze szczyptą soli.
  2. Po chwili do cebuli dodaj pomidorki, delikatnie je rozgniatając. Całość dopraw miodem, solą i pieprzem.
  3. Suszone pomidory pokrój w dość drobne paseczki, bazylię rozerwij na mniejsze kawałeczki i dodaj je do gotującego się sosu.

Sposób przygotowania nadzienia

  1. Ser provolone pokrój w dość drobną kostkę.
  2. Parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

Składanie w całość

  1. Ciasto przekrój na pół i rozwałkuj je na dość cienki placek, nadając mu kształt prostokąta.
  2. Całą powierzchnię ciasta posmaruj oliwą, następnie wyłóż 3-4 łyżki sosu pomidorowego, mniej więcej połowę serów, kilka plastrów salami.
  3. Następnie złóż krótsze boki do środka. Złożone ciasto ponownie posmaruj oliwą i wyłóż około 2 łyżki sosu pomidorowego, połowę pozostałych serów i plastry salami. Ponownie krótkie boki ciasta złóż do siebie.
  4. Ciasto posmaruj oliwą, wyłóż łyżkę sosu, połowę pozostałych serów i plaster salami. Ostatni krok powtórz i przykryj składniki nadzienia ciastem. Powierzchnię posmaruj oliwą.
  5. Całość włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 30 minut.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

 
Więcej o:
Copyright © Agora SA