Faworki drożdżowe. Prosty przepis dla amatorów. Zrobisz je w mniej niż dwie godziny

Faworki drożdżowe to wspaniały pomysł na deser, który świetnie wpisze się w tradycję tłustego czwartku. Te słodkości sprawdzą się także jako słodka przekąska albo dodatek do popołudniowej herbaty. Będą miały wspaniały smak i delikatną strukturę.

Faworki to obok pączków najchętniej jadane słodycze w tłusty czwartek. Przedstawiamy przepis na ich drożdżową wersję. Wyjdą delikatne i będą rozpływały się w ustach. Ich przygotowanie nie zajmie wam więcej niż dwie godziny. Będą doskonale komponowały się z kawą, herbatą albo kubkiem gorącego kakao. Przepis nie wymaga dużych zdolności cukierniczych, dlatego mogą po niego sięgać nawet początkujący, domowi cukiernicy. 

Zobacz wideo Chcesz zrobić idealną zupę ogórkową? Nie popełniaj tych błędów

Przepis na faworki drożdżowe. Wyjątkowo smaczne i chrupiące

Do przygotowania faworków będziecie potrzebowali niewielu składników. Gotowe ciastka można posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakują jako dodatek do kawy.  

Składniki:

  • pół kilo mąki pszennej,
  • drożdże instant,
  • dwie łyżki cukru,
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka,
  • dwa jajka,
  • cztery łyżki masła,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania faworków.

Faworki drożdżowe sprawdzą się w tłusty czwartek

Przygotowanie:

  1. Rozpuść masło w rondlu i pozostaw do przestudzenia.
  2. Przesiej mąkę, wymieszaj ją z drożdżami instant i cukrem. Do masy dodaj jajka i ciepłe, ale nie gorące mleko. Wyrabiaj ciasto na jednolitą masę. Na koniec dodaj rozpuszczone masło i wyrabiaj dalej. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość.
  3. Rozwałkuj ciasto i poprzecinaj je na prostokątne części. Każdy fragment natnij pośrodku i przekładaj każdy koniec przez zrobione nacięcie.
  4. Rozgrzej olej na patelni. Przygotowane faworki wrzucaj na rozgrzany olej. Smaż je aż do uzyskania złotej barwy. Usmażone ciasta posyp obficie cukrem pudrem.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA