Pączki z serkiem mascarpone to prawdziwy hit. Przede wszystkim robi się je łatwo i przyjemnie, a do tego nie potrzebujemy do przepisu miksera, dzięki czemu te słodkie pączuszki zrobimy nawet w akademiku czy w aneksie kuchennym na urlopie. Zapach serowych słodkości zwabi wszystkich łasuchów z okolicy.
W głębokim naczyniu dokładnie mieszamy dłońmi serek mascarpone, mąkę, jajka, proszek do pieczenia, cukier puder, sól oraz spirytus. Wyrabiamy całość na kleistą, gęstą masę serową.
W głębokim garnku podgrzewamy olej na średnim ogniu. W międzyczasie z przygotowanego ciasta formujemy małe kuleczki i odkładamy na oprószoną mąką stolnicę. Warto oprószyć sobie również dłonie, by masa nie kleiła się nam do palców. Uformowane pączuszki kładziemy niewielkimi partiami na rozgrzany tłuszcz i smażymy do zarumienienia. Jedna strona powinna smażyć się około dwóch minut. Gotowe pączki odkładamy delikatnie na talerz lub blaszkę wyłożoną ręcznikiem papierowym, by ociekły z nadmiaru tłuszczu i przestygły.
Przestudzone pączuszki obtaczamy w cukrze pudrze z cynamonem. Tak przygotowane będą bardzo aromatyczne i serowe. Dosłownie palce lizać. Smacznego!