Ekspresowe słodkości na tłusty czwartek. Pączki z serka mascarpone zrobisz bez miksera. Będą wyśmienite

Za moment tłusty czwartek, a ty nie masz czasu godzinami stać w kuchni, by upiec bliskim karnawałowe łakocie? Mamy na to sposób. Przygotuj pączki z serkiem mascarpone. Zrobisz je bez długiego wyrastania ciasta, chłodzenia go oraz bez miksera. Będą malutkie i idealne na "dwa gryzy".

Pączki z serkiem mascarpone to prawdziwy hit. Przede wszystkim robi się je łatwo i przyjemnie, a do tego nie potrzebujemy do przepisu miksera, dzięki czemu te słodkie pączuszki zrobimy nawet w akademiku czy w aneksie kuchennym na urlopie. Zapach serowych słodkości zwabi wszystkich łasuchów z okolicy.

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone (w temp. pokojowej),
  • 250 g mąki pszennej,
  • 2 duże jajka (w temp. pokojowej),
  • 30 g cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka spirytusu,
  • cukier puder i cynamon do dekoracji,
  • olej roślinny do smażenia.
Zobacz wideo Pączki hiszpańskie - słodkie, wilgotne i mięciutkie

Pączki z serkiem mascarpone. Pokochasz je od pierwszego gryza

W głębokim naczyniu dokładnie mieszamy dłońmi serek mascarpone, mąkę, jajka, proszek do pieczenia, cukier puder, sól oraz spirytus. Wyrabiamy całość na kleistą, gęstą masę serową.

W głębokim garnku podgrzewamy olej na średnim ogniu. W międzyczasie z przygotowanego ciasta formujemy małe kuleczki i odkładamy na oprószoną mąką stolnicę. Warto oprószyć sobie również dłonie, by masa nie kleiła się nam do palców. Uformowane pączuszki kładziemy niewielkimi partiami na rozgrzany tłuszcz i smażymy do zarumienienia. Jedna strona powinna smażyć się około dwóch minut. Gotowe pączki odkładamy delikatnie na talerz lub blaszkę wyłożoną ręcznikiem papierowym, by ociekły z nadmiaru tłuszczu i przestygły.

Przestudzone pączuszki obtaczamy w cukrze pudrze z cynamonem. Tak przygotowane będą bardzo aromatyczne i serowe. Dosłownie palce lizać. Smacznego!

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Więcej o: