Bieszczadzkie kotlety mielone to nie tylko mięso. Jak zrobić hreczanyki? Wyjątkowy smak zagwarantuje tani składnik

Hreczanyki to klasyk kuchni podkarpackiej, która słynie z prostoty i tanich składników. Przed laty w Bieszczadach jadało się skromnie, ale smacznie i do syta. Stąd właśnie wziął się przepis na mielone z hreczką, dzięki której kotlet był objętościowo większy, ale tańszy i bardziej sycący. Co to jest hreczka? Na pewno masz ją w kuchennej szafce i nawet o tym nie wiesz.

Więcej przepisów na klasyki kuchni regionalnej znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Hreczka to po prostu kasza gryczana, a hreczanyki to kotlety mielone z kaszą gryczaną. To danie charakterystyczne dla kuchni podkarpackiej i kresowej, gdzie biedniejsza ludność radziła sobie jak mogła - w swoich potrawach wykorzystywała rzeczy, w które obfitował region, czyli właśnie hreczkę, kapustę kiszoną, ziemniaki i grzyby. Mięso nie było wprawdzie rzadkością, jednak było dość drogie, stąd właśnie dodatek kaszy gryczanej do kotletów mielonych. Trzeba przyznać, że kuchnia bieszczadzka urzeka prostotą i jednocześnie wyjątkowym smakiem swoich potraw, których receptury nie zmieniły się od lat. Oto przepis na mielone po bieszczadzku - będzie pysznie, tanio i do syta.

Hreczanyki - przepis na bieszczadzkie kotlety mielone z hreczką

Składniki:

  • 1 pełna szklanka kaszy gryczanej, najlepiej palonej
  • 600 g mielonej wieprzowiny, najlepiej karkówki lub łopatki
  • 2 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, majeranek
  • smalec
  • bułka tarta do opanierowania

Sposób wykonania:

  1. Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie. Możesz dodać listek laurowy. Następnie odcedź ją i wsyp do miski. Kiedy kasza się gotuje, na smalcu podsmaż drobno posiekaną cebulę - smalcu jednak nie powinno być za dużo.
  2. Do miski z kaszą dodaj mięso, posmażoną cebulę, wbij jajka i dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw do smaku przyprawami i zacznij wyrabiać. 
  3. Kiedy składniki połączą się, zwilżonymi dłońmi odrywaj kawałki masy i formuj je w kształt kotletów. Porządnie je uklep i obtocz w bułce tartej. 
  4. Na patelni porządnie rozgrzej smalec. Powinno być go dość sporo, a moc palnika nie powinna być zbyt wysoką. Następnie kładź kotlety i smaż je powoli, aż staną się chrupiące i apetyczne. Podawaj a ulubionymi dodatkami. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.