Więcej przepisów na klasyki kuchni regionalnej znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Hreczka to po prostu kasza gryczana, a hreczanyki to kotlety mielone z kaszą gryczaną. To danie charakterystyczne dla kuchni podkarpackiej i kresowej, gdzie biedniejsza ludność radziła sobie jak mogła - w swoich potrawach wykorzystywała rzeczy, w które obfitował region, czyli właśnie hreczkę, kapustę kiszoną, ziemniaki i grzyby. Mięso nie było wprawdzie rzadkością, jednak było dość drogie, stąd właśnie dodatek kaszy gryczanej do kotletów mielonych. Trzeba przyznać, że kuchnia bieszczadzka urzeka prostotą i jednocześnie wyjątkowym smakiem swoich potraw, których receptury nie zmieniły się od lat. Oto przepis na mielone po bieszczadzku - będzie pysznie, tanio i do syta.
Hreczanyki - przepis na bieszczadzkie kotlety mielone z hreczką
Składniki:
- 1 pełna szklanka kaszy gryczanej, najlepiej palonej
- 600 g mielonej wieprzowiny, najlepiej karkówki lub łopatki
- 2 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 jajka
- sól, pieprz, majeranek
- smalec
- bułka tarta do opanierowania
Sposób wykonania:
- Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie. Możesz dodać listek laurowy. Następnie odcedź ją i wsyp do miski. Kiedy kasza się gotuje, na smalcu podsmaż drobno posiekaną cebulę - smalcu jednak nie powinno być za dużo.
- Do miski z kaszą dodaj mięso, posmażoną cebulę, wbij jajka i dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw do smaku przyprawami i zacznij wyrabiać.
- Kiedy składniki połączą się, zwilżonymi dłońmi odrywaj kawałki masy i formuj je w kształt kotletów. Porządnie je uklep i obtocz w bułce tartej.
- Na patelni porządnie rozgrzej smalec. Powinno być go dość sporo, a moc palnika nie powinna być zbyt wysoką. Następnie kładź kotlety i smaż je powoli, aż staną się chrupiące i apetyczne. Podawaj a ulubionymi dodatkami.