• Link został skopiowany

Pomysł na obiad z mięsa mielonego. Zapiekanka - danie na walentynki, które robi się praktycznie samo

Obiad z mielonego mięsa to nie muszą być klasyczne kotlety. Zwłaszcza jeśli szukamy inspiracji, by przyrządzić danie na walentynki. Zapiekanka z ziemniaków i mięsa mielonego z dodatkiem papryki i żółtego sera nasyci i zachwyci. Lampka czerwonego półwytrawnego wina idealnie podkreśli smak potrawy i nada całości uroczysty charakter.
Pomysł na obiad z mięsa mielonego. Zapiekanka, danie na walentynki. Podaj z lampką czerwonego wina
Fot. iStock/Angelika Heine
Zobacz wideo

Pomysł na obiad z mięsa mielonego może przydać się podczas poszukiwania inspiracji na pyszny obiad. Zapiekanka z ziemniakami i wieprzowiną to propozycja na udane spędzenie czasu przy wspólnym stole. Jak ją przyrządzić? Poznaj przepis na danie z mięsa mielonego.

Zapiekanka z mięsa mielonego. Przepis na walentynki

Obiad z mielonego mięsa to szybkie i smaczne rozwiązanie. W dodatku możemy wybrać, czy stawiamy na wołowinę, wieprzowinę, czy drób. Danie na walentynki to nie tylko romantyczna kolacja. W końcu miłość ma wiele barw i odcieni. Dlatego przyrządzając pyszny obiad, spędzimy miło czas w gronie bliskiej osoby. Prezentujemy przepis na zapiekankę z mięsa mielonego.

Składniki:

  • 500 g dowolnego mięsa mielonego,
  • 5 dużych ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • papryka czerwona,
  • 400 g żółtego sera,
  • sól,
  • 2 łyżki oleju,
  • czarny pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • 250 ml kwaśnej śmietany.

Ziemniaki możemy zastąpić makaronem. Najlepiej sprawdzi się produkt typu świderki lub penne.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zapiekanka, czyli obiad z mięsa mielonego. Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy. Zalewamy wodą, solimy. Gotujemy przez 10 minut, aż lekko zmiękną.
  2. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę.
  3. Paprykę myjemy i siekamy w paski.
  4. Na patelnię z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy mięso. Przyprawiamy pieprzem, solą oraz gałką muszkatołową, dodajemy czosnek. Smażymy, aż wieprzowina, wołowina lub drób osiągną złocisty kolor.
  5. Kiedy ziemniaki już się podgotują, odcedzamy je i studzimy. Kroimy w grube plastry.
  6. Naczynie żaroodporne smarujemy cienką warstwą tłuszczu. Układamy ziemniaki. 
  7. Następnie kładziemy usmażone mięso. 
  8. Kolejną warstwą jest posiekana cebula oraz papryka. Całość na wierzchu okrywamy żółtym serem. Potrawę oblewamy passatą pomidorową.
  9. Do kwaśnej śmietany dolewamy szklankę wody oraz dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy i zalewamy zapiekankę z mięsa mielonego.
  10. Potrawę wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 st. C.
Więcej o: