-
Haps
-
Jak przygotować
- Przepis na klasyczny kapuśniak. Iście zimowe danie, które rozgrzewa do czerwoności. Smakuje obłędnie
Przepis na klasyczny kapuśniak. Iście zimowe danie, które rozgrzewa do czerwoności. Smakuje obłędnie
Przepis na klasyczny kapuśniak powinien znać każdy z nas. To tradycyjna polska zupa, która potrafi rozgrzać do czerwoności, więc warto gotować ją szczególnie zimą. Jeśli nie będziemy ograniczać się z dodawaniem przypraw, zaskoczy nas intensywnym smakiem. Nie warto też zapominać o mięsnej wkładce, która jeszcze bardziej podkręci smak.
Kapuśniak to jak sama nazwa wskazuje zupa z kapusty kiszonej. Najlepiej smakuje ugotowana na wkładce mięsnej - świetnie sprawdzą się na przykład żeberka wieprzowe. Kapuśniak nie jest trudny w przygotowaniu, ale jego wykonanie może zająć dość dużo czasu. Warto więc zabrać się za gotowanie kapuśniaku, gdy mamy około dwóch godzin. Jak zrobić kapuśniak? Podpowiadamy.
Zobacz wideo Chcesz zrobić idealną zupę ogórkową? Nie popełniaj tych błędów
Przepis na klasyczny kapuśniak. Nie zapomnij o mięsnej wkładce
Składniki:
- pół kilo żeberek wieprzowych,
- duża cebula,
- dwie średniej wielkości marchewki,
- korzeń pietruszki,
- kawałek selera,
- sześć ziaren ziela angielskiego,
- cztery liście laurowe,
- 30 dag kiszonej kapusty,
- 10 dag boczku wędzonego,
- mały słoik koncentratu pomidorowego,
- pół kilo ziemniaków,
- łyżka majeranku,
- łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego,
- sól i pieprz do smaku.
Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Jak zrobić kapuśniak? Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Mięso dokładnie umyj, a następnie umieść je w garnku, zalej wodą i zagotuj. Zbierz szum. Do garnka dodaj cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i łyżeczkę soli. Całość powinna gotować się na małym ogniu przez około godzinę.
- Kapustę kiszoną pokrój na mniejsze części. Zalej ją wodą i gotuj przez około pół godziny aż do miękkości.
- Umyj, obierz i zetrzyj warzywa na tarce na dużych oczkach.
- Na rozgrzanym na patelni maśle usmaż startą marchew, seler i pietruszkę przez kilka minut. Dolej do warzyw pół szklanki wody i gotuj je przez kolejne kilka minut.
- Boczek pokrój w kostkę i smaż, aż się zarumieni.
- Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę.
- Do mięsnego wywaru dodaj ziemniaki, boczek i łyżeczkę soli. Gotuj całość, aż ziemniaki zmiękną. Dodaj do całości przesmażone warzywa, koncentrat pomidorowy, pieprz i majeranek oraz czosnek niedźwiedzi. Całość gotuj przez następne dziesięć minut.