Czy kluski śląskie można mrozić? Tak, ale trzeba stosować się do tej jednej zasady. Będą tak smaczne, jak świeże

Sos mięsny z obiadu czy pozostałe leczo możemy z łatwością zamrozić i zaoszczędzić na kolejnym obiedzie. Jest to rozwiązanie równie wygodne co dobre dla środowiska. Jednak jak jest w przypadku rzeczy mącznych? Czy tak samo, jak sos możemy zamrozić kluski śląskie? Okazuje się, że jak najbardziej.

Kluski śląskie to wyśmienity dodatek do obiadu. Doskonale komponują się z gulaszem, sosem pieczeniowym, choć dobrze przyrządzane są wybitne z samą okrasą z cebulki. Te pulchne kluseczki są istotną częścią tradycyjnej kuchni śląskiej. Niestety ich przygotowanie potrafi być pracochłonne. Z tego powodu gospodynie najchętniej przygotowywałyby jednego dnia pokaźną liczbę kluseczek, by później zrobić w zamrażarce zapasy. Na całe szczęście mrożenie jest w tym przypadku możliwe. Trzeba jednak pamiętać o kilku ważnych kwestiach.

Surowe czy ugotowane? Oto jest pytanie

Skoro wiadomo już, że można, to pozostaje pytanie "jak"? Najlepiej mrożenie zniosą kluski, które zostały jedynie zblanszowane przed mrożeniem. Oznacza to tyle, że kluchy z dziurką należy zanurzyć na 30 sekund w gotującej się, osolonej wodzie, przełożyć na tacę lub deskę i dobrze przestudzone wsadzić do zamrażarki. Banalnie proste.

Co, jednak jeśli wolimy zamrozić je na surowo? Też się da. Jednak przy gotowaniu zamrożonych klusek, mogą one zacząć się rozwarstwiać i rozpływać, a w garnku powstanie nieapetyczna mamałyga. Zdecydowanie bezpieczniej będzie poświęcić odrobinę czasu i zblanszować kluchy przed mrożeniem. 

Do zamrażarki można wrzucić także w pełni ugotowane kluski, które np. zostały z obiadu. Warto jednak dokładnie rozłożyć je na tacy i dokładnie ostudzić. Kluski powinno się mrozić zimne. Gorące, ciepłe, a nawet letnie nie wchodzą w grę.

Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?

Jak je przechowywać? Zaopatrz się w woreczki

Gdy kluski rozłożone na desce lub tacy będą zamrożone, możemy śmiało zebrać je partiami i wrzucić do foliowych woreczków. Warto poporcjować je tak, by jedna czy dwie foliówki starczyły na posiłek. Tak przygotowane wiążemy i ponownie wrzucamy do zamrażarki. Kluski śląskie przechowujemy maksymalnie dwa miesiące, choć z pewnością znikną zdecydowanie szybciej.

Gdy chcemy zjeść mrożone kluski, prosto z zamrażarki wrzucamy je na gorącą, osoloną wodę i gotujemy kilka minut. Będą smakowały dokładnie jak świeże. Pycha!

Więcej artykułów znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.