Zupy stanowią bardzo ważną część kuchni polskiej - sprawdzają się przede wszystkim zimą, ponieważ doskonale rozgrzewają. Jak przygotować aromatyczny i klarowny rosół? Przedstawiamy kilka sposobów, dzięki którym będziecie mogli przyrządzić doskonałe danie. Najważniejsze to dobrać odpowiednie przyprawy.
Dobry rosół powinien być klarowny - co trzeba zrobić, aby tak się stało? Jedna z najskuteczniejszych metod to dodawanie zimnej wody podczas gotowania. W ten sposób będzie można usunąć zebrany na powierzchni tłuszcz. Poza tym warto pamiętać, że rosół nie będzie mętny, jeśli zalejemy mięso zimną wodą. Do gotującego się rosołu można też dodać dwa białka - kiedy się zetną, pochłoną tłuszcz z wywaru i będzie można o wiele łatwiej pozbyć się mętnej piany z zupy. Jeszcze inną metodą jest klarowanie rosołu cebulą. Przed dodaniem jej do zupy należy opalić ją nad ogniem. Rosół nie tylko będzie klarowny, ale uzyska ciepły, żółty kolor.
Rosół będzie aromatyczny, kiedy dodamy do niego ziarna pieprzu i sól. Oprócz tego warto przyprawić zupę zielem angielskim, liściem laurowym i lubczykiem. Inną przyprawą, która świetnie komponuje się z rosołem, jest imbir. Co jeszcze dodaje mu aromatu? Z pewnością nie może w nim zabraknąć natki pietruszki i selera. Do rosołu z mięsa wołowego można dodać jałowiec i rozmaryn. Poza tym cebulę warto ponadziewać goździkami - podkreślą one głębię smaku.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl