Przepis na pączki Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Gwiazda dodaje składnik typowy dla obiadu

Przepis na pączki to teraz jedno z najpopularniejszych haseł w internecie. Osoby, które szukają sprawdzonych receptur na te słodkości, często decydują się na te autorstwa kulinarnych autorytetów. Podrzucamy wam więc przepis na pączki Ewy Wachowicz. Gwiazda robi je jednak nieco inaczej niż zazwyczaj. Dodaje do nich ugotowane ziemniaki.

Więcej przepisów na tłusty czwartek znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.

Przepis na pączki z ziemniakami. Po co się je dodaje?

Pączki z ziemniakami to żadna nowość dla łasuchów i tłustoczwartkowych wyjadaczy. Po co dodaje się te warzywa do ciasta? Dzięki ugotowanym ziemniakom pączki będą trwalsze i dłużej utrzymają świeżość. To ważne, jeśli dzień po tłustym czwartku nie chcemy zajadać się czerstwymi słodkościami. 

Taki przepis na pączki ma w swoich zasobach również Ewa Wachowicz. Gwiazda wykorzystuje pół kilograma ugotowanych ziemniaków. Zwraca też uwagę na ważną kwestią, którą jest temperatura jajek. Wachowicz podkreśla, że powinny być w temperaturze pokojowej. Poniżej znajdziecie cały przepis na pączki Ewy Wachowicz, który pochodzi z jej oficjalnej strony. Przetestujcie go już w tłusty czwartek!

Przepis na pączki Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 500 g ugotowanych ziemniaków,
  • 3 jajka,
  • 125 g cukru,
  • 125 g masła,
  • olej do smażenia.
Zobacz wideo Zobacz też nasz przepis na chrust lany

Sposób przygotowania:

Przepis na pączki Ewy Wachowicz zaczyna się do odpowiedniego przygotowania ziemniaków. Najpierw trzeba je ugotować, a gdy będą jeszcze ciepłe, zmielić i przecisnąć przez praskę. Dopiero do takich ziemniaków dodajemy pokruszone drożdże. Zasypujemy je cukrem, przesiewamy mąkę oraz wbijamy jajka. Przepis na pączki Ewy Wachowicz uwzględnia również masło. Najpierw je roztapiamy, a potem dodajemy do wymienionych wyżej składników. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość.

Po wyrośnięciu ciasta zagniatamy je przez chwilę i odrywamy z niego nieduże fragmenty. Nadajemy im kształt pączków i pozostawiamy jeszcze na około kwadrans do wyrośnięcia.

Olej mocno rozgrzewamy w głębokiej patelni lub w garnku. Ostrożnie kładziemy na nim po kilka pączków. Smażymy z obu stron, aż zrobią się rumiane. Następnie wyjmujemy je łyżką cedzakową i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Gdy pączki Ewy Wachowicz wystygną, można posypać je cukrem pudrem.

Poniżej znajdziecie też przepis na pączki serowe, pączki hiszpańskie oraz pączki pieczone w piekarniku:

Więcej o:
Copyright © Agora SA