Więcej przepisów na tłusty czwartek znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.
Pączki z ziemniakami to żadna nowość dla łasuchów i tłustoczwartkowych wyjadaczy. Po co dodaje się te warzywa do ciasta? Dzięki ugotowanym ziemniakom pączki będą trwalsze i dłużej utrzymają świeżość. To ważne, jeśli dzień po tłustym czwartku nie chcemy zajadać się czerstwymi słodkościami.
Taki przepis na pączki ma w swoich zasobach również Ewa Wachowicz. Gwiazda wykorzystuje pół kilograma ugotowanych ziemniaków. Zwraca też uwagę na ważną kwestią, którą jest temperatura jajek. Wachowicz podkreśla, że powinny być w temperaturze pokojowej. Poniżej znajdziecie cały przepis na pączki Ewy Wachowicz, który pochodzi z jej oficjalnej strony. Przetestujcie go już w tłusty czwartek!
Składniki:
Sposób przygotowania:
Przepis na pączki Ewy Wachowicz zaczyna się do odpowiedniego przygotowania ziemniaków. Najpierw trzeba je ugotować, a gdy będą jeszcze ciepłe, zmielić i przecisnąć przez praskę. Dopiero do takich ziemniaków dodajemy pokruszone drożdże. Zasypujemy je cukrem, przesiewamy mąkę oraz wbijamy jajka. Przepis na pączki Ewy Wachowicz uwzględnia również masło. Najpierw je roztapiamy, a potem dodajemy do wymienionych wyżej składników. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość.
Po wyrośnięciu ciasta zagniatamy je przez chwilę i odrywamy z niego nieduże fragmenty. Nadajemy im kształt pączków i pozostawiamy jeszcze na około kwadrans do wyrośnięcia.
Olej mocno rozgrzewamy w głębokiej patelni lub w garnku. Ostrożnie kładziemy na nim po kilka pączków. Smażymy z obu stron, aż zrobią się rumiane. Następnie wyjmujemy je łyżką cedzakową i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Gdy pączki Ewy Wachowicz wystygną, można posypać je cukrem pudrem.
Poniżej znajdziecie też przepis na pączki serowe, pączki hiszpańskie oraz pączki pieczone w piekarniku: