Pączki z serków homogenizowanych. Sprawdzą się w tłusty czwartek. Zrobisz je w mniej niż pół godziny

Nadchodzi tłusty czwartek, dlatego warto przygotować się na ten słodki dzień. Przedstawiamy przepis na pączki z serków homogenizowanych. Wyjątkowo prosta receptura sprawia, że są bardzo łatwe w przygotowaniu!

Mini pączki to świetny pomysł na karnawałową przekąskę. Wychodzą fantastycznie lekkie i o delikatnej strukturze. Gotowe można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem albo polewą czekoladową. Poniższy przepis pozwoli przygotować wam te łakocie w zaledwie pół godziny. Jak to zrobić?

Zobacz wideo Pączki! Testujemy, próbujemy i sprawdzamy ceny rozkosznego deseru

Przepis na pączki z serków homogenizowanych

Mini pączki można przygotować z ogólnodostępnych składników. Najlepiej będzie smażyć je na oleju rzepakowym, ponieważ ma on bardzo wysoki punkt dymienia. Usmażone pączki dobrze jest oprószyć cukrem pudrem albo polać lukrem czy inną słodką polewą.

Składniki:

  • opakowanie waniliowego serka homogenizowanego (250 g),
  • szklanka mąki pszennej,
  • dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • dwa jajka,
  • łyżka rumu,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder.

Pączki z serka homogenizowanego zrobisz w mniej niż pół godziny

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia.
  2. Zmiksuj serek homogenizowany z jajkami, przesianą mąką, proszkiem do pieczenia i rumem.
  3. Przygotuj patelnię i wlej na nią tyle oleju, aby sięgał mniej więcej do połowy jej wysokości. Rozgrzany tłuszcz powinien mieć temperaturę około 175 stopni.  
  4. Z przygotowanego ciasta formuj niewielkie kulki. Powinny być wielkości orzecha włoskiego. Wrzucaj je na rozgrzaną patelnię z olejem bezpośrednio po uformowaniu mini pączków. Smaż pączki przez około pięć minut aż do uzyskania złotej barwy. 
  5. Przestudzone pączki posyp obficie cukrem pudrem.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.