Mini pączki to świetny pomysł na karnawałową przekąskę. Wychodzą fantastycznie lekkie i o delikatnej strukturze. Gotowe można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem albo polewą czekoladową. Poniższy przepis pozwoli przygotować wam te łakocie w zaledwie pół godziny. Jak to zrobić?
Zobacz wideo
Pączki! Testujemy, próbujemy i sprawdzamy ceny rozkosznego deseru
Przepis na pączki z serków homogenizowanych
Mini pączki można przygotować z ogólnodostępnych składników. Najlepiej będzie smażyć je na oleju rzepakowym, ponieważ ma on bardzo wysoki punkt dymienia. Usmażone pączki dobrze jest oprószyć cukrem pudrem albo polać lukrem czy inną słodką polewą.
Składniki:
- opakowanie waniliowego serka homogenizowanego (250 g),
- szklanka mąki pszennej,
- dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- dwa jajka,
- łyżka rumu,
- olej do smażenia,
- cukier puder.
Sklepy wprowadzą "lodówkowe"? Za schłodzony napój zapłacilibyśmy więcej
Pączki z serka homogenizowanego zrobisz w mniej niż pół godziny
Przygotowanie:
- Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Zmiksuj serek homogenizowany z jajkami, przesianą mąką, proszkiem do pieczenia i rumem.
- Przygotuj patelnię i wlej na nią tyle oleju, aby sięgał mniej więcej do połowy jej wysokości. Rozgrzany tłuszcz powinien mieć temperaturę około 175 stopni.
- Z przygotowanego ciasta formuj niewielkie kulki. Powinny być wielkości orzecha włoskiego. Wrzucaj je na rozgrzaną patelnię z olejem bezpośrednio po uformowaniu mini pączków. Smaż pączki przez około pięć minut aż do uzyskania złotej barwy.
- Przestudzone pączki posyp obficie cukrem pudrem.
Smacznego!
Bieszczadzkie kotlety mielone to nie tylko mięso. Jak zrobić hreczanyki?
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl