Faworki - przepis babci Anieli. Jak zrobić tradycyjny chrust na tłusty czwartek? Przyda się konkretny alkohol

Dziś wigilia tłustego czwartku i z tej okazji mamy dla was stary przepis babci Anieli, która robiła najlepsze faworki w dawnym województwie radomskim. Faworki wychodziły delikatne, kruchutkie i tak pyszne, że za ten smak warto postawić babci pomnik. Jaki jest ich sekret? Babcia nie żałowała złocistego trunku - mowa o piwie.

Więcej przepisów na tradycyjne łakocie znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Tradycyjny przepis na faworki babci Anieli to rzecz absolutnie warta wypróbowania, a kiedy, jak nie teraz? Sposób wykonania nie jest trudny, ale wymaga nieco siły - ciasto trzeba porządnie zbić wałkiem (to czynność niemal terapeutyczna, pozwala rozładować złość i negatywne emocje). Jednak oprócz tego trzeba to ciasto odrobinkę upić. Piwo nie tylko sprawi, że faworki będą kruche, ale także nie będą chłonęły tłuszczu. Oto przepis na najlepsze, tradycyjne faworki.

Faworki babci Anieli - przepis 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej niskiego typu (najlepiej sprawdzi się tortowa)
  • 4 żółtka ze średnich jajek
  • pół szklanki jasnego piwa (powinno być dobrze schłodzone)
  • 1/3 kostki masła
  • szczypta soli
  • płaska łyżka cukru pudru
  • olej lub smalec do głębokiego smażenia

Sposób wykonania:

  1. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj żółtka, zimne masło, cukier puder, sól oraz piwo. Zacznij energicznie zagniatać. 
  2. Kiedy składniki się połączą, uformuj z ciasta kulę i kilka razu energicznie rzuć nią o stolnicę. Następnie zawiń w folię spożywczą i włóż na ok. godzinę do lodówki. 
  3. Schłodzone ciasto połóż na stolnicy, podziel na dwie części. Każdą z nich zacznij wałkować. Blaty ciasta składaj na pół i bij wałkiem, by je napowietrzyć. 
  4. Kiedy od bicia ciasta zacznie cię bolec ręka, rozwałkuj je na cienki placek i wycinaj z niego podłużne prostokąty. Na środku każdego z nich zrób nacięcie i przełóż koniec, tworząc charakterystyczny kształt faworka.
  5. W szerokim rondlu lub garnku rozgrzej tłuszcz do głębokiego smażenia. Partiami wrzucaj faworki i smaż je, aż będą złote i apetyczne. Po usmażeniu oprósz cukrem pudrem. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA