Pączki to gwóźdź programu w tłusty czwartek. Sercem każdego z nich jest odpowiednio dobrane nadzienie. To dzięki niemu te słodkie łakocie nabierają charakteru. Podpowiadamy, jak i w którym momencie nadziewać pączki, aby miały wyjątkowy smak i rozpływały się w ustach. Można to robić na kilka różnych sposobów.
Istnieje kilka sposobów na nadziewanie pączków. Jedna z nich mówi, żeby nadziewać je przed smażeniem. W tym przypadku nadzienie koniecznie musi mieć gęstą konsystencję. Jeśli tak nie będzie, może wypłynąć podczas smażenia. Jak umieścić nadzienie w pączku? Można nakładać je na przygotowane kawałki ciasta, składać na pół i formować kule. Inna metoda to nałożenie nadzienia na wykrojony okrągły fragment ciasta, przykrycie go drugim kawałkiem i dokładne sklejenie brzegów. Z kolei usmażone pączki można nadziewać przy pomocy rękawa cukierniczego i szprycy do nadziewania pączków.
Pączki najlepiej nadziewać ulubionym nadzieniem. W tłusty czwartek sprawdzą się klasyczne konfitury różane, powidła śliwkowe czy dżem truskawkowy. Innym, równie smacznym nadzieniem będzie kremem ajerkoniakowy albo czekoladowy. Niektórzy wybierają kremy budyniowe i bitą śmietaną. Wszystko jest kwestią gustu. Aby pączki były pełne bogatego smaku, warto polać je lukrem i posypać niewielką ilością posiekanych orzechów włoskich lub kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl