Jak nadziewać pączki? Istnieje kilka prostych sposobów, które warto poznać przed tłustym czwartkiem

Tłusty czwartek to dzień, w którym wiele osób zajada się pączkami. Jeśli planujecie własnoręczne przygotowanie tych słodkości, warto poznać sposoby na to, jak nadziewać pączki. Istnieje kilka prostych metod, które wam w tym pomogą.

Pączki to gwóźdź programu w tłusty czwartek. Sercem każdego z nich jest odpowiednio dobrane nadzienie. To dzięki niemu te słodkie łakocie nabierają charakteru. Podpowiadamy, jak i w którym momencie nadziewać pączki, aby miały wyjątkowy smak i rozpływały się w ustach. Można to robić na kilka różnych sposobów. 

Zobacz wideo Arcyłatwe pączki z serka waniliowego

Jak nadziewać pączki? Oto kilka prostych sposobów

Istnieje kilka sposobów na nadziewanie pączków. Jedna z nich mówi, żeby nadziewać je przed smażeniem. W tym przypadku nadzienie koniecznie musi mieć gęstą konsystencję. Jeśli tak nie będzie, może wypłynąć podczas smażenia. Jak umieścić nadzienie w pączku? Można nakładać je na przygotowane kawałki ciasta, składać na pół i formować kule. Inna metoda to nałożenie nadzienia na wykrojony okrągły fragment ciasta, przykrycie go drugim kawałkiem i dokładne sklejenie brzegów. Z kolei usmażone pączki można nadziewać przy pomocy rękawa cukierniczego i szprycy do nadziewania pączków. 

Czym nadziewać pączki? Konfiturą, dżemem, a może kremem ajerkoniakowym?

Pączki najlepiej nadziewać ulubionym nadzieniem. W tłusty czwartek sprawdzą się klasyczne konfitury różane, powidła śliwkowe czy dżem truskawkowy. Innym, równie smacznym nadzieniem będzie kremem ajerkoniakowy albo czekoladowy. Niektórzy wybierają kremy budyniowe i bitą śmietaną. Wszystko jest kwestią gustu. Aby pączki były pełne bogatego smaku, warto polać je lukrem i posypać niewielką ilością posiekanych orzechów włoskich lub kandyzowanej skórki pomarańczowej. 

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: