Więcej przepisów na domowe łakocie znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Wcale nie było tak łatwo namówić panią Lucynkę, żeby zdradziła, jak zrobić najlepsze pączki, ale w końcu się zgodziła. "No wiadomo, drożdże muszą uciągnąć to wszystko, a jak mąka ciężka, to gnioty, a nie pączki wychodzą. Jak jest ciężka, to z tej mąki pączka nie będzie. Musi być leciutka". Tę radę warto wziąć sobie do serca, jeśli mamy w planach domowe pączki na tłusty czwartek. Jaka mąka jest najlepsza do pączków? Pani Lucynka uważa, że tortowa sprawdza się najlepiej, ma niski typ przemiału (450) i dzięki niej pączki są tak puszyste.
Faworki. Jak zrobić chrust na tłusty czwartek? Przyda się konkretny alkohol
Przepis na pączki ze startej pączkarni
Składniki:
- 1 kg "lekkiej" mąki
- 100 g drożdży
- 0,5 l ciepłego mleka
- 150 g cukru
- 100 g masła
- 6 żółtek
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 3 łyżki wódki
- powidła lub dżem
- tłuszcz do smażenia
Sposób wykonania:
- Zacznij oczywiście od przygotowania rozczynu. Przygotuj miskę i wkrusz do niej drożdże. Dodaj pełną łyżkę cukru, łyżkę mąki i 3-4 łyżki mleka w temperaturze ok. 40 stopni. Wymieszaj całość i odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn zaczął pracować.
- Do kolejnej miski wbij jajko, dodaj żółtka, szczyptę soli i resztę cukru. Za pomocą miksera utrzyj całość na jasny, puszysty kogel-mogel. W tym samym czasie roztop w rondelku masło.
- Do utartych jajek przesiej mąkę, dodaj resztę ciepłego mleka oraz spieniony rozczyn. Zacznij wyrabiać ciasto ciepłymi dłońmi, stopniowo dolewając roztopione masło.
- Kiedy ciasto zacznie odlepiać się od dłoni, dodaj wódkę. Wyrabiaj jeszcze chwilę, następnie "uklep" je kilka razy, miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, by ciasto wyrosło.
- Kiedy ciasto dwukrotnie urośnie, przełóż je na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkuj na placek o grubości ok. 1 - 1,5 cm i za pomocą szklanki wycinka krążki. Na środek każdego z nich połóż łyżeczkę nadzienia i dokładnie zalep pączuszki, by dżem nie wypłynął podczas smażenia.
- Pączki układaj na blacie złączeniem do dołu. Pozostaw je do kolejnego wyrośnięcia pod ściereczką, tym razem na ok. 20 minut.
- W szerokim rondlu lub garnku rozgrzej tłuszcz do głębokiego smażenia. Powinien mieć temperaturę ok. 180 stopni. Następnie wrzucaj pączki partiami i smaż z obu stron na złotobrązowy kolor. Po usmażeniu udekoruj je lukrem lub oprósz cukrem pudrem.
Minipączki. Będą pulchniutkie i okrąglutkie dzięki trikowi z olejem i łyżką