Mięso mielone zostało po obiedzie? Zrób z niego pieczeń. Rodzina podziękuje za to danie

Pozostałości z obiadu lub brak pomysłu na smaczne danie to częste problemy w kuchni. W sytuacji, gdy zostanie nam mięso mielone, z pomocą przychodzi niezawodna peczeń, która zasmakuje wszystkim. Na przygotowaniach nie spędzisz nawet 30 minut.

Przygotowując obiad dla całej rodziny, często zachodzi się w głowę, jak urozmaicić posiłek. W takich momentach z pewnością pomagają proste przepisy, które nie wymagają długiego stania w kuchni. Naszą propozycją na szybkie przyrządzenie potrawy jest pieczeń z mięsa mielonego. Lista składników jest bardzo okrojona, co sprawia, że czas przygotowania jest błyskawiczny. Taką pieczeń możesz podawać jako dodatek do pieczywa, ziemniaków lub polaną domowym sosem. Świetnie sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe, jak i kolacja.

Co znajduje się w tej propozycji? Oprócz mieszanki mięsa wieprzowego i drobiowego przepis obejmuje kompozycję przypraw, bułkę tartą, jajka i cebulę. Aby podkręcić smak pieczeni, możesz do niej dodać pieczarki lub ugotowaną soczewicę. 

OFERTY AVANTI24.PL: Modne spódnice na 2023: rządzi skóra i plisy! Wybieramy fasony sprzyjające sylwetce

Przepis na pieczeń z mięsa mielonego

Składniki:

  • 1 kg wieprzowego mięsa mielonego,
  • pół kilo drobiowego mięsa mielonego,
  • pół szklanki bułki tartej,
  • 2 jajka,
  • 3 cebule,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • papryka słodka.
Zobacz wideo Przepis na pieczeń rzymską

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Mięso wieprzowe i drobiowe umieść w większej misce i dodaj do nich cebulę. Dokładnie wymieszaj.
  3. Do składników wsyp bułkę tartą oraz przyprawy. Wszystkiego dodaj do smaku.
  4. W osobnej miseczce wbij jajka i dokładnie je roztrzep. Następnie dodaj je do mięsa.
  5. Całość energicznie i precyzyjnie wyrób do połączenia składników.
  6. Foremkę lub wąskie naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę mięsną. Na koniec oprósz majerankiem.
  7. Mięso włóż do nagrzanego do 185°C piekarnika i piecz przez około 60 minut.
  8. Podawaj jako dodatek do obiadu. Jedz wraz z purée ziemniaczanym, sosem i sałatką.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.