Surówka z pora i marchewki siostry Anastazji. Szybki i prosty dodatek co obiadu

Surówka pora i marchewki siostry Anastazji to najlepszy dodatek do obiadu. Sprawdzi się za każdym razem, gdy jesteśmy zabiegani i chcemy przygotować coś na szybko. Prostota tej sałatki zachęca do przyrządzania posiłków dla całej rodziny.

Przepis siostry Anastazji na surówkę z pora i marchewki to propozycja na dodatek do obiadu. Wykonamy go w kilka minut, dzięki czemu z powodzeniem możemy przyrządzać ją, kiedy brakuje nam czasu. Smak podkreślą dwa nietypowe składniki.

Surówka z pora i marchewki. Przepis siostry Anastazji

Myśląc o surówce na bazie pora, do głowy przychodzi sałatka z majonezem. Tym razem surówka ma więcej dodatków. Dzięki temu nabiera wyjątkowego charakteru i smaku. Całość podkreśli odrobina oleju oraz rodzinki. Ten przepis siostry Anastazji idealnie smakuje z każdym rodzajem mięsa, ziemniakami, kaszą, czy ryżem.

Składniki:

  • 2 pory,
  • jabłko,
  • marchewka,
  • ogórek kiszony,
  • 100 g rodzynek,
  • pęczek natki pietruszki,
  • łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki musztardy,
  • sól,
  • czarny pieprz.

Przed wykonaniem surówki możemy sparzyć wrzątkiem posiekane pory lub ich część. Dzięki temu nie będą, aż tak pikantne. To istotne, zwłaszcza jeśli chcemy podać ją dzieciom, które często nie lubią zbyt intensywnych smaków.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Surówka z pora siostry Anastazji. Przepis krok po kroku

  1. Rodzynki namaczamy w gorącej wodzie przez 20 minut, aż zmiękną.
  2. Pory dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Siekamy drobno. W razie potrzeby sparzamy wrzątkiem i odcedzamy. Przekładamy do miski.
  3. Obieramy jabłka ze skórki. Kroimy w kostkę i dodajemy do porów.
  4. Ogórek także dzielimy na drobne cząstki. Wrzucamy do surówki. 
  5. Miękkie rodzynki odcedzamy i dodajemy do reszty składników.
  6. Oliwę z oliwek lub olej mieszamy z musztardą. 
  7. Tak przygotowanym sosem zalewamy surówkę z pora i marchewki. Przyprawiamy pieprzem i solą.

Podajemy do obiadu bez względu na rodzaj mięsa.

Więcej o: