Pieczeń z mięsa mielonego na kanapki. Lepsza od niejednej wędliny. Przepis na sycący dodatek

Pieczeń z mięsa mielonego zwana inaczej klopsem, czy też pieczenią rzymską jest idealną alternatywą dla sprzedawanej w sklepach wędliny. Co więcej, tego rodzaju dodatek do kanapek nie zawiera żadnych konserwantów i jest wyjątkowo sycący. Poniżej prezentujemy najlepszy przepis.
Zobacz wideo Pieczeń rzymska

Kanapki nie muszą być nudne. Aby zyskały niepowtarzalny smak, idealnie sprawdzi się pieczeń rzymska. Przepis jest dość prosty i intuicyjny. Ostateczny smak klopsa zależny jest wyłącznie od użytych dodatków oraz przypraw.

Pieczeń z mięsa mielonego. Przepis na pyszne kanapki

Zaletą pieczeni rzymskiej jest to, że możemy użyć jej nie tylko na kanapki. Podana na ciepło stanowi pyszny dodatek do obiadu. Jak ją przyrządzić? Podstawą jest oczywiście mięso mielone. Możemy wykorzystać wieprzowinę lub połączyć kilka rodzajów mięs. Kluczowe są także dodatki. Bardzo często do mięsa wkładane są duże kawałki papryki lub ugotowane jajka. Po przekrojeniu pieczeń pięknie się prezentuje oraz zyskuje wyjątkowy smak.

Składniki:

  • kg mielonego mięsa,
  • cebula,
  • papryka,
  • pęczek pietruszki,
  • ugotowane jajko,
  • jajko surowe,
  • bułka kajzerka (może być czerstwa),
  • ząbek czosnku,
  • 50 g masła,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól,
  • czarny pieprz,
  • słodka papryka.

Jeśli nie mamy w domu świeżych bułek, ale znajdzie się choć jedna czerstwa, śmiało możemy ją wykorzystać. Przed dodaniem do pieczeni z mięsa mielonego wystarczy namoczyć ją w szklance wody i odstawić na pięć minut. Następnie odcisnąć z wody i gotowe.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Pieczeń rzymska. Przepis krok po kroku

  1. Mięso umieszczamy w wysokiej misce, dodajemy przyprawy oraz namoczoną, wbijamy surowe jajko i dodajemy odciśniętą z wody bułkę. Dokładnie mieszamy, aż połączą się wszystkie składniki.
  2. Na patelni podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy czosnek i smażymy przez około trzy minuty. Następnie do przyprawionego mięsa mielonego przekładamy zawartość patelni.
  3. Natkę pietruszki siekamy drobno i dodajemy do mięsa.
  4. Całość dokładnie wyrabiamy. 
  5. Keksówkę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Przekładamy przygotowaną masę na pieczeń rzymską. 
  6. Ugotowane jajko wciskamy do środka. 
  7. Paprykę myjemy i kroimy w ćwiartki. Także umieszczamy wewnątrz pieczeni, tak aby nie było widać jej na wierzchu.
  8. Pieczeń z mięsa mielonego wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy przez około 45 minut.

Tak przygotowany klops zwany także pieczenią kroimy w grube plastry i podajemy na gorąco jako jeden ze składników obiadu. Po przestudzeniu możemy z powodzeniem użyć go na kanapki

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.