Pączki Magdy Gessler? Może innym razem. To Robert Makłowicz dzieli się przepisem na obłędne pączki

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, więc zdecydowanie warto poznać przepis na te łakocie, który pochodzi z przepiśnika jednego z autorytetów kulinarnych. I wyjątkowo nie mowa tu o Magdzie Gessler, ale o Robercie Makłowiczu. Gwarantujemy, że zakochacie się w jego pączkach.

Zbliża się dzień, w którym pączki i faworki możemy jeść bez niemalże bez opamiętania. Jeśli jednak nie chcemy przepłacać za pączki z dobrej cukierni, możemy spróbować zrobić je w domu. I to nie z byle jakiego przepisu. Poznaj przepis Roberta Makłowicza na pączki, które zaskakują smakiem i tym, że są puszyste jak chmurka.

Zobacz wideo Magda Gessler vs Robert Makłowicz. Kto robi smaczniejsze naleśniki? Sprawdzamy

Przepis na pączki Roberta Makłowicza. Używa tajemniczego składnika

Pączki z przepisu Roberta Makłowicza to po prostu niebo w gębie. Jego łakocie nie są zbyt tłuste, a puszyste jak chmurka i chrupiące z wierzchu. Tajemnica tak pysznych pączków tkwi w jednym składniku. Chodzi o spirytus. Nie wolno o nim zapominać, jeśli chcesz, by pączki były obłędne.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 7 żółtek,
  • 1 jajko całe,
  • 400 ml mleka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 łyżki masła
  • 10 dag drożdży
  • 2 kieliszki spirytusu,
  • 2 opakowania cukru waniliowego,
  • esencja cytrynowa lub pomarańczowa,
  • odrobina soli,
  • ulubiona marmolada do nadziewania,
  • smalec do smażenia.

Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Pączki Roberta Makłowicza - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku

Pączki Roberta Makłowicza nie są trudne w przygotowaniu, jednak wymagają poświęcenia trochę czasu. Smak pączków rekompensuje jednak cały trud w nie włożony.

Sposób przygotowania:

  1. Przesiewamy mąkę, wsypujemy ją do miski i robimy dołek w mące.
  2. Do dołka wkładamy drożdże i posypujemy je łyżką cukru.
  3. Podgrzewamy 200 ml mleka i wlewamy je do miski.
  4. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut.
  5. Żółtka i całe jajko ucieramy z cukrem oraz cukrem waniliowym i dodajemy do mąki.
  6. Masło roztapiamy, a pozostałe składniki dodajemy do miski.
  7. Wyrabiamy ciasto, dodając do niego stopniowo roztopione masło, aż pojawią się na nim pęcherzyki powietrza.
  8. Gotowe ciasto formujemy w kulę i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę.
  9. Po wyrośnięciu ciasta rozwałkowujemy je i wycinamy z niego kółka.
  10. Na kółka nakładamy ulubiony dżem i formujemy z nich pączki.
  11. Gotowe pączki odstawiamy, aż podwoją swoją objętość.
  12. W dużym garnku roztapiamy smalec i smażymy pączki z dwóch stron.
  13. Wyjmujemy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by odsączyć je z tłuszczu.
  14. Po wystygnięciu polewamy lukrem lub oprószamy cukrem pudrem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.