Zbliża się dzień, w którym pączki i faworki możemy jeść bez niemalże bez opamiętania. Jeśli jednak nie chcemy przepłacać za pączki z dobrej cukierni, możemy spróbować zrobić je w domu. I to nie z byle jakiego przepisu. Poznaj przepis Roberta Makłowicza na pączki, które zaskakują smakiem i tym, że są puszyste jak chmurka.
Zobacz wideo Magda Gessler vs Robert Makłowicz. Kto robi smaczniejsze naleśniki? Sprawdzamy
Przepis na pączki Roberta Makłowicza. Używa tajemniczego składnika
Pączki z przepisu Roberta Makłowicza to po prostu niebo w gębie. Jego łakocie nie są zbyt tłuste, a puszyste jak chmurka i chrupiące z wierzchu. Tajemnica tak pysznych pączków tkwi w jednym składniku. Chodzi o spirytus. Nie wolno o nim zapominać, jeśli chcesz, by pączki były obłędne.
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej,
- 7 żółtek,
- 1 jajko całe,
- 400 ml mleka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 łyżki masła
- 10 dag drożdży
- 2 kieliszki spirytusu,
- 2 opakowania cukru waniliowego,
- esencja cytrynowa lub pomarańczowa,
- odrobina soli,
- ulubiona marmolada do nadziewania,
- smalec do smażenia.
Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Pączki Roberta Makłowicza - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku
Pączki Roberta Makłowicza nie są trudne w przygotowaniu, jednak wymagają poświęcenia trochę czasu. Smak pączków rekompensuje jednak cały trud w nie włożony.
Sposób przygotowania:
- Przesiewamy mąkę, wsypujemy ją do miski i robimy dołek w mące.
- Do dołka wkładamy drożdże i posypujemy je łyżką cukru.
- Podgrzewamy 200 ml mleka i wlewamy je do miski.
- Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut.
- Żółtka i całe jajko ucieramy z cukrem oraz cukrem waniliowym i dodajemy do mąki.
- Masło roztapiamy, a pozostałe składniki dodajemy do miski.
- Wyrabiamy ciasto, dodając do niego stopniowo roztopione masło, aż pojawią się na nim pęcherzyki powietrza.
- Gotowe ciasto formujemy w kulę i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę.
- Po wyrośnięciu ciasta rozwałkowujemy je i wycinamy z niego kółka.
- Na kółka nakładamy ulubiony dżem i formujemy z nich pączki.
- Gotowe pączki odstawiamy, aż podwoją swoją objętość.
- W dużym garnku roztapiamy smalec i smażymy pączki z dwóch stron.
- Wyjmujemy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by odsączyć je z tłuszczu.
- Po wystygnięciu polewamy lukrem lub oprószamy cukrem pudrem.