Eklerka to ciastko, które cieszy się niesamowitą popularnością w każdej cukierni. Wszystko za sprawą słodkiego kremu, chrupiącego ciasta i czekolady, która dopełnia całość. Ania Starmach nie kryła się ze swoim przepisem i postanowiła, że zdradzi jak wykonać ten smakołyk. Od razu uprzedza, aby zrobić go więcej. Na jej blogu możemy przeczytać
Rozpływają się w ustach i błyskawicznie znikają z talerzy! Najlepsze eklery z pysznym kremem waniliowym :)
Przepis na eklerki Ani Starmach - przepis na 18 sztuk
Składniki na ciasto
- 250 ml wody,
- 160 g mąki pszennej,
- 125 g masła,
- 4 jajka,
- łyżeczka cukru.
Składniki na krem waniliowy
- 600 ml śmietanki kremówki 36%,
- 400 g serka mascarpone,
- 8 łyżek cukru pudru,
- 2 laski wanilii.
Składniki na polewę czekoladową
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 50 g masła.
Zobacz wideo
Przepis na tradycyjne faworki - idealne w karnawale
OFERTY AVANTI24.PL: W tych butach przechodzisz całą wiosnę! Wygodne, stylowe i pasują do wszystkiego
Sposób przygotowania ciasta
- Wodę zagotuj i rozpuść w niej cukier i masło.
- Następnie do płynu przesiej mąkę, całość dokładnie i energicznie mieszaj, cały czas podgrzewając je w garnku. Ma ono zacząć odklejać się od brzegów.
- Gotowe ciasto przełóż do miski, pozostaw do ostygnięcia. Następnie pojedynczo dodawaj jajka, mieszaj za pomocą łyżki do momentu aż masa będzie miało jednolitą konsystencję.
- Po wyrobieniu przełóż masę do rękawa cukierniczego. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i formuj na niej ciasto w kształt eklerki. Pomiędzy nimi pozostaw przestrzeń na wyrośnięcie.
- Piekarnik rozgrzej do 200°C i piecz ciasto przez około 25 minut. W czasie pieczenia kilka razy otwórz urządzenie, by para wodna mogła wyparować.
- Po upieczeniu eklerki pozostaw do przestygnięcia. Następnie przekrój je na pół, przełóż kremem i oblej polewą.
Sposób przygotowania kremu waniliowego
- Śmietankę przelej do miseczki i zacznij wolno miksować.
- Po około 2 minutach dodaj serek mascarpone, przesiany przez sitko cukier puder i wanilię.
- Całość miksuj na średnich obrotach do momentu uzyskania sztywnej pianki.
Sposób przygotowania polewy czekoladowej
- Czekoladę połam na mniejsze kawałki. Masło posiekaj i umieść wszystko w misce. Rozpuść składniki w kąpieli wodnej.
- Następnie ostudź i na koniec oblej nią gotowe eklerki.
OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl