Tego nie może zabraknąć w tłusty czwartek. "Rozpływają się w ustach i błyskawicznie znikają z talerzy!"

Tłusty czwartek powoduje, że wszystkie słodkie łakocie zdobywają drugie życie. Tak samo jest z tym przysmakiem. Chrupiące ciasto, a w środku waniliowy krem, wszystko to polane czekoladą. W takiej odsłonie smakuje obłędnie. Ania Starmach pokazała jak przygotować ten wypiek najlepiej.

Eklerka to ciastko, które cieszy się niesamowitą popularnością w każdej cukierni. Wszystko za sprawą słodkiego kremu, chrupiącego ciasta i czekolady, która dopełnia całość. Ania Starmach nie kryła się ze swoim przepisem i postanowiła, że zdradzi jak wykonać ten smakołyk. Od razu uprzedza, aby zrobić go więcej. Na jej blogu możemy przeczytać

Rozpływają się w ustach i błyskawicznie znikają z talerzy! Najlepsze eklery z pysznym kremem waniliowym :)

Przepis na eklerki Ani Starmach - przepis na 18 sztuk

Składniki na ciasto

  • 250 ml wody,
  • 160 g mąki pszennej,
  • 125 g masła,
  • 4 jajka,
  • łyżeczka cukru.

Składniki na krem waniliowy

  • 600 ml śmietanki kremówki 36%,
  • 400 g serka mascarpone,
  • 8 łyżek cukru pudru,
  • 2 laski wanilii.

Składniki na polewę czekoladową

  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 50 g masła.
Zobacz wideo Przepis na tradycyjne faworki - idealne w karnawale

OFERTY AVANTI24.PL: W tych butach przechodzisz całą wiosnę! Wygodne, stylowe i pasują do wszystkiego

Sposób przygotowania ciasta

  1. Wodę zagotuj i rozpuść w niej cukier i masło.
  2. Następnie do płynu przesiej mąkę, całość dokładnie i energicznie mieszaj, cały czas podgrzewając je w garnku. Ma ono zacząć odklejać się od brzegów.
  3. Gotowe ciasto przełóż do miski, pozostaw do ostygnięcia. Następnie pojedynczo dodawaj jajka, mieszaj za pomocą łyżki do momentu aż masa będzie miało jednolitą konsystencję.
  4. Po wyrobieniu przełóż masę do rękawa cukierniczego. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i formuj na niej ciasto w kształt eklerki. Pomiędzy nimi pozostaw przestrzeń na wyrośnięcie.
  5. Piekarnik rozgrzej do 200°C i piecz ciasto przez około 25 minut. W czasie pieczenia kilka razy otwórz urządzenie, by para wodna mogła wyparować.
  6. Po upieczeniu eklerki pozostaw do przestygnięcia. Następnie przekrój je na pół, przełóż kremem i oblej polewą.

Sposób przygotowania kremu waniliowego

  1. Śmietankę przelej do miseczki i zacznij wolno miksować.
  2. Po około 2 minutach dodaj serek mascarpone, przesiany przez sitko cukier puder i wanilię.
  3. Całość miksuj na średnich obrotach do momentu uzyskania sztywnej pianki.

Sposób przygotowania polewy czekoladowej

  1. Czekoladę połam na mniejsze kawałki. Masło posiekaj i umieść wszystko w misce. Rozpuść składniki w kąpieli wodnej.
  2. Następnie ostudź i na koniec oblej nią gotowe eklerki.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA