Już dziś tłusty czwartek. Zamiast faworków przygotuj pulchne taratuszki. Przepis jest banalny

W taki dzień jak tłusty czwartek nie powinno zabraknąć karnawałowych słodkości. Dziś w domach wielu Polaków na stołach gościć będą wszelkiego rodzaju pączki, chruściki, oponki serowe i inne znakomite słodkości. Warto jednak skusić się na odrobinę wariacji i zamiast tradycyjnych faworków zrobić taratuszki. Przepis na te pulchne chruściki wykona każdy.

Tłusty czwartek to doskonały czas na cukiernicze eksperymenty. Jeśli tradycyjne słodkości nie cieszą podniebienia tak jak kiedyś, warto spróbować czegoś nowego. Choć wszyscy znamy chrupiące chruściki, to nie każdy wie, że faworki można zrobić także w wersji pulchnej. W tym roku zaskocz swoich bliskich i przygotuj wyśmienite taratuszki. Przepis jest naprawdę prosty.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 200 ml kefiru,
  • 1 średnie jajko,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka spirytusu,
  • 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia,
  • cukier puder do dekoracji,
  • olej do smażenia.
Zobacz wideo Faworki, chrust i róże, czyli karnawałowe słodkości

Pulchne i mięciutkie taratuszki. Przepis, który wyjdzie każdemu

Do głębokiej miski przesiewamy mąkę oraz dodajemy resztę składników. Całość dokładnie ugniatamy, aż ciasto będzie jednolite. Może być kleiste i dość luźne, warto więc oprószać dłonie mąką. Naczynie z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny. 

Po tym czasie wyrobione ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i ponownie wyrabiamy. Gotowa masa powinna być elastyczna. Jeśli ciasto dalej się klei, należy dodać odrobinę więcej mąki. Całość dzielimy na dwie mniejsze części, a każda z nich rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm. Z rozwałkowanego placka wykrawamy taratuszki, a w każdym z nich nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec ciasta. 

Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy olej i smażymy taratuszki partiami. Podczas smażenia nasze pulchne faworki bardzo urosną dlatego najlepiej wrzucać ich mało, by się nie skleiły. Gotowe taratuszki odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i pozostawiamy do wystygnięcia.

Tak przygotowane i ostudzone taratuszki wystarczy posypać cukrem pudrem. Będą chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku. Smacznego!

Więcej treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA