Chruściki Katarzyny Bosackiej. Przepis na faworki. Kruche, delikatne i tylko z dwóch składników!

Chruściki to idealna i wciągająca przekąska na tłusty czwartek. Przygotowanie smakołyków nie jest trudne i wymagające. Wystarczy przepis na faworki. Kruche, delikatne, posypane cukrem pudrem. Brzmi nieźle prawda? Dzięki prostej recepturze wykonacie je w kilka minut.
Zobacz wideo Pączki! Testujemy, próbujemy i sprawdzamy ceny rozkosznego deseru

Chruściki to nic innego jak przepyszne faworki. Dziś tłusty czwartek, zarówno w marketach, cukierniach, jak i licznych piekarniach półki uginają się od przeróżnych pączków oraz chrustu. Jeśli jednak chcecie przygotować własną przekąskę, polecamy nasz szybki przepis na faworki.

Przepis na miękkie i puszyste faworki? Katarzyna Bosacka zdradza patent z Sycylii

Katarzyna Bosacka, dziennikarka prasowa i telewizyjna, która znaczną część pracy poświęca tematyce świadomego odżywiania, uczestniczyła w warsztatach na Sycylii. To tam poznała sekret na dobre faworki. Co więcej, ich zaletą jest niewielka ilość składników. Pyszne chruściki przyrządzimy w kilka minut.

Składniki:

  • 2 niepełne szklanki mąki,
  • szklanka śmietany kremówki,
  • szczypta soli.

Sięgając po powyższą recepturę, śmiało możemy przygotować faworki bezglutenowe. Wystarczy zamienić mąkę pszenną na uniwersalne mieszanki mąk bezglutenowych lub sięgnąć po produkty przeznaczone do konkretnego rodzaju wypieków, przeznaczone dla osób z alergią, nadwrażliwością, nietolerancją glutenu, czy celiakią. W ten sposób świętować będzie cała rodzinka.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Przepis na dobre faworki z dwóch składników. Sposób przygotowania

  1. Mąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę. 
  2. Dodajemy śmietanę i szczyptę soli.
  3. Zagniatamy ciasto.
  4. Jeżeli okaże się, że ciasto jest zbyt luźne, dodajemy nieco mąki.
  5. Kiedy uzyskamy jednolitą konsystencję, odstawiamy ciasto na 30 minut, aby odpoczęło.
  6. Po czym czasie rozwałkowujemy je, a następnie uderzamy wałkiem, aby się napowietrzyło. 
  7. Ponownie odstawiamy na pół godziny. 
  8. Czynność powtarzamy. Rozwałkowujemy i uderzamy wałkiem.
  9. Następnie rozwałkowujemy ciasto najcieniej jak to możliwe.
  10. Przy użyciu radełka lub ostrego noża kroimy ciasto na faworki w szerokie pasy.
  11. Każdy pasek dzielimy na mniejsze romby lub prostokąty. 
  12. W powstałych kawałkach pośrodku wykonujemy nacięcie. 
  13. Przez dziurkę przewlekamy jeden koniec ciasta i formujemy chruściki.
  14. Tłuszcz nagrzewamy do temperatury 180 st. C i smażymy przez około dwie minuty z każdej strony.
  15. Kiedy chrusty przestygną, oprószamy je cukrem pudrem.
Więcej o:
Copyright © Agora SA