Domowe słodkości lepsze od kupnych. Przygotuj pulchne pączki z lodówki. Przepis to prawdziwy hit

Tłusty czwartek to ulubione święto wszystkich łasuchów. Dziś do cukierni od samego rana będą ustawiać się niewiarygodne kolejki, dlatego warto rozważyć pieczenie słodkości w domu. Dobrym pomysłem mogą okazać się pączki z lodówki. Przepis jest łatwy, a ciasto można przygotować nawet wieczór wcześniej.

Przy dzisiejszym tempie życia nie każdy ma czas na poświęcenie kilku godzin w kuchni. Jeśli nie chcemy jednak rezygnować z domowych wypieków, warto chwytać się sprytnych rozwiązań. Dużym ułatwieniem przy pieczeniu karnawałowych słodkości będą pączki z lodówki. Przepis jest nie tylko prosty, ale pomoże nam zaoszczędzić cenny czas. Wystarczy przygotować ciasto dzień wcześniej, by na drugi dzień jedynie zająć się smażeniem, choć pączki z lodówki można przygotować również od razu. Wszystko zależy od nas.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 2 średnie jajka,
  • 200 ml mleka,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 100 g masła,
  • 6 łyżek cukru,
  • 0,5 kieliszka spirytusu lub wódki,
  • cukier waniliowy,
  • szczypta soli,
  • wybrane nadzienie (np. marmolada lub krem),
  • olej roślinny do smażenia,
  • cukier puder do dekoracji.
Zobacz wideo Pączki hiszpańskie - słodkie, wilgotne i mięciutkie

Puszyste pączki z lodówki. Przepis, który pozwoli ci oszczędzić czas

W rondelku rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia. W międzyczasie do głębokiego naczynia przesiewamy mąkę, dodajemy pokruszone drożdże i dolewamy schłodzone mleko. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę i dodajemy do "zaczynu". Całość dokładnie ugniatamy na jednolitą masę, co jakiś czas dolewając wąskim strumieniem rozpuszczone, ostudzone masło. Wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie gładkie i zacznie odchodzić od dłoni. Tak przygotowane zostawiamy w naczyniu, przykrywamy folią i wsadzamy do lodówki na minimum 1,5 godziny, choć można także na całą noc. Dzięki temu możemy najgorszą pracę wykonać wieczór wcześniej, a rano jedynie zająć się smażeniem. Ciasto powinno przez ten czas urosnąć dwukrotnie dlatego naczynie powinno być odpowiednio duże. Warto je także natłuścić masłem lub olejem, by łatwiej było wyciągnąć masę. 

Z wyrośniętego ciasta formujemy pączki i nadziewamy np. marmoladą, dżemem lub wybranym kremem. Tak przygotowane odstawiamy na 10 minut pod ściereczką.

W głębokim garnku rozgrzewamy tłuszcz i smażymy pączki z obu stron, aż będą rumiane (ok. 2 minuty na stronę). Warto wrzucać je w niewielkich partiach, by każdy pączek mógł dobrze się usmażyć. Usmażone pączki odkładamy na talerz wyłożony papierem, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Gdy odrobinę przestygną wystarczy posypać je cukrem pudrem i zacząć karnawałowy relaks ze słodkościami. Smacznego!

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.